2016. augusztus 11., csütörtök

# orvos # romantika

Izolde Johannsen: A titokzatos felcser (A kobzos éneke I. dal)

Sebastian a városi felcser, korát messze meghaladó újításokon töpreng, amikor egy nem várt tragédia gyökeresen megváltoztatja addigi életét. Elindul, hogy megkeresse szerelmét, akit minden erővel tiltanak tőle. Charlotte, a szigorú törvények értelmében csak hóhérhoz mehet feleségül. Sebastian válaszút elé kerül: a szerelem oltárán feláldozza-e egész addigi életét, vagy az oly régóta várt boldogságról mondjon le hivatása kedvéért? Hiszen felcserként életeket ment, hóhérként viszont gyilkolnia kellene.










Egy nagyon kedves felkérés keretében olvastam el Izolde Johannsen Titokzatos felcser, azaz a Kobzos éneke sorozatként megjelenő romantikus kalandregényének első részét.



Engedjétek meg, hogy picit rendhagyóan az írónő bemutatásával kezdjem a bejegyzést, hiszen miután elolvastam a regényt úgy gondolom, hogy egy picit tisztelegnem kell ezzel is a tudása és a regénybe beletett kemény kutatómunkája előtt, mindamellett, hogy egy izgalmasan megírt kalandba csöppenhettem. 



Izolde Johannsen 1998-ban kezdte írói szárnypróbálgatásait, de akkor még nem igazán találta a hangját és elmondása szerint a kukában landoltak a tini-kémregény, illetve az orvosi krimi próbálkozása is. 
Szerencsére nem adta fel és 1998-2000 között a Kárhozat éjjele sorozatán dolgozott (Róma, Anglia, Franciaország). 2003-ban a Konkrét Könyvek Kiadó által meghirdetett Országos Regényíró versenyen II. helyezést ért el az ifjúsági kategóriában, ekkor még magyar szerzői néven, így a Tolvajfejedelem című munkájával kiadási jogokat nyert. 2013-ig számos irodalmi versenyen indult. 2011-ben vette fel az Izolde Johannsen írói álnevet és folytatta misztikus sorozatát Itália címmel. 
2014 nyarán jelent meg a Titokzatos felcser, amely a Kobzos Éneke sorozat nyitó része.
2015 február óta tagja a Történelmiregény-írók társaságának, melyet nagy megtiszteltetésként tart számon. 


A kobzos éneke egy 15 regényből álló sorozat, melynek én az első részével a Titokzatos felcserrel ismerkedtem meg. 
A rövid bemutató után szeretnék rátérni a regényre, ami számomra igen meghatározó olvasmány volt. A történet egy maghatározhatatlan világban játszódik, ami egy görbe tükör a XV. századra vonatkozóan. Úgy lehet talán a legjobban elképzelni, hogy a XV. század elevenedik meg, de mintha egy pici prizmán keresztül látnánk, hasonlít, de mégsem és ha elvesszük a szemünk elől valami egészen mást látunk. Tele titokkal és ismeretlen mozgatórugókkal. Ennek ellenére a szereplők nagyon is élők, elevenek tele vágyakkal és tudásszomjjal. 
Sebastian a regény főszereplője felcser ebben a titokzatos világban, nevelőapjával azon fáradoznak, hogy az orvoslást olyan magas szintre emeljék amennyire a kor adottságai ezt lehetővé teszik. Sebastian a korát meghazudtoló tudással rendelkezik, melyet nem saját önös érdekeire használ fel, hanem az olvasó elé tárja az orvostudomány kialakulását és fejlődését olyan részletességgel, mint amilyet leírva én magam még nem láttam. Számos aprólékos részlet megelevenedik, egy egy eszköz kifejlesztésének is szemtanúi lehetünk, amellett, hogy a világot, melyben Sebastian él szintén művészien írja le az írónő. Én magam sokszor éreztem a könyv lapjairól kiáradó szagokat, annyira eleven volt egy-egy leírás, mivel alapvetően a komor, sötét légkör határozta meg a világot, ahol Sebastián a hóhérok és szegények között próbált meg mindent megtenni a betegségek legyőzése érdekében. 
Azonban történik egy nem várt esemény és Sebastian is válaszút elé kerül, amikor találkozik Charlotte-val, akivel sosem lehet együtt, hiszen a lány egy hóhér lánya, ami ebben világban a legrosszabb, ami az emberrel megtörténhet. Hóhér csak hóhérral házasodhat, azonban Sebastian felcser, tehát legjobb lenne, ha elfelejtené a lányt, de, mint tudjuk a szerelem nem ilyen.... Emellett Sebastian egy olyan titok birtokába jut, aminek muszáj a végére járnia, hiszen ez akár megváltoztathatja az életét is, ezáltal elindul a kalandok felé. 


Ki szeretném hangsúlyozni, hogy a regény sokkal inkább történelemmel átitatott kalandok sora, mint romantikus lányregény. Annak ellenére, hogy a regény megkapta a romantika jelzőt nem ez a fő irányvonal. Megelevenedik az orvoslás hajnala és Sebastian karakterén keresztül az a tudásvágy, ami az emberiséget előre hajtotta az ismeretlen tudás felé. Imádtam, ahogy feltalált egy szerkezetet, amivel megmentette egy nő életét azáltal, hogy lecsapolta a tüdejében felgyülemlett folyadékot. Ami akkoriban szánalmas kínlódás árán valósult meg ma már rutin és sokszor bele sem gondolunk, hogy milyen áron kaptuk meg ezt a tudást. Miután elolvastam a regényt számomra ez a tény is teljesen más megvilágításba került. Emellett egy olyan a valósággal kevert kitalált világba léphetünk, ahol a társadalmi osztályok határozzák meg a hatalmi viszonyokat, de egyben egyenlőek, a betegség nem válogat és a felcserek tudására mindannyiuknak szüksége van. 


Sebastian szemén át ismerjük meg az adott korban felbukkanó kórságokat, néha érezhetjük úgy, hogy túl sok betegség tárul a szemünk elé, de valahogy mégis teljesen beleillik a történetbe és mégsem taglózott annyira le, mint gondolhatnánk, hanem sokkal inkább felkeltette az érdeklődésemet. 


A XV. század társadalmához hasonlatos világ ötvöződött a XVII-XVIII. századi orvoslással, érdekes esetek jelentek meg a lapokon, amik érezhetően a valóságot tükrözték. Egyetlen egyszer sem éreztem azt, hogy most az író túlzásba esett volna, vagy épp nem a valóságot adta volna vissza. Személy szerint mindvégig úgy éreztem, hogy hatalmas történelmi kutatómunka áll a regény megírása mögött, mindamellett, hogy az írónő remek képzelőerővel rendelkezik és a puszta tényeket át tudta ültetni olvasmányos formába.


Sebastian utazása során mindvégig kalandokba csöppen érdekes karakterekkel találkozik és néha még a humorával is brillírozik. Szerettem azt, hogy a szereplők valós emberi tulajdonságokkal bírnak és olyan jól simulnak a történetbe azáltal, hogy kiforrott és gondosan alakítgatták őket.


Nagyon kellemes meglepetés volt számomra ez a történelmi kaland, egy csepp romantikával ötvözve. Tanultam, szórakoztam és kellemesen töltöttem az időt, amíg ezt a regényt olvastam. Úgy gondolom, hogy országunkban remek írók vannak, akiknek nagyobb teret kellene kapniuk és több olvasóhoz kellene eljutniuk, mert olyan értéket képviselnek, ami szélesebb réteghez kellene, hogy szóljon. 


Személy szerint köszönöm Izolde Johannsen írónőnek ezt a történelmi utazást. Szerettem, élveztem és biztos, hogy újra fogom olvasni, mert annyi apró részlet van a könyvben, amit elsőre nem is biztos, hogy teljesen be tudtam fogadni, és többszöri olvasásra is mindig fogok új élményekkel gazdagodni.



A sorozat második része a Lamarr-ház átka 2015-ben jelent meg.

Kiadó: Underground
Szerződés kelte: 2014.07..
Borítót tervezte: Király Béla
Lektorálta: (Underground)
355 oldal
ISBN: 9789630898164



Az írónő tervei:


2016.
Tervek:

A kárhozat éjjele III/Franciaország
A kobzos éneke III. Dal/ Goran útja
Ebben az évben tervezei megjelentetni szerzőtársával - Michael T. Marble - a II. világháborús sorozat nyitó részét „A birodalmi kalóz” címmel.

2017.
Tervek:

A kárhozat éjjele IV/Itália
A kobzos éneke IV. Dal/ A Halál kapui


2018.
Ebben az évben tervezi megjelentetni szerzőtársával - Michael T. Marble - a II. világháborús sorozat második részét „Gránátok a becsületért” címmel.

Még több info: http://izoldejohannsen.ucoz.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates