2016. április 3., vasárnap

# dokumentumregény

Jürgen Todenhöfer: Inside ISIS

Ezt a blogbejegyzést pont azelőtt írtam meg, hogy a brüsszeli terrortámadás történt, így inkább pihentettem egy ideig, és csak most teszem közzé.

Nagyon nehéz erről a könyvről írnom, lévén egy elég komoly témát feszeget, ami nem más, mint  a terrorizmus, az ISIS és az Iszlám Állam. A szerző, Jürgen Todenhöfer mégis úgy dönt, közvetlen közelről szeretné megtudni az igazságot, ezért igencsak veszélyes dologra vállalkozik: elintézni, hogy elutazhasson az Iszlám Állam külvilágtól elzárt területére. Tíz napot tölt ott, hogy újságíróként megismerjen és beszélgessen terroristákkal.
Maga az utazás körülbelül csak a könyv felénél kezdődik. Egyrészt nem olyan egyszerű elintézni a kiutazást, ami valahol érthető, másrészt a szerző először itthonról informálódik.
A könyv történelmi áttekintéssel kezdődik, majd Skype interjúk következnek, két dzsihádistával. Todenhöfer ugyanis arra akar rájönni elsőként, vajon mi vehet rá egy fiatalembert, főleg egy Németországban élő fiatalt, hogy beálljon közéjük.

A hírekből tudunk egyet és mást, mégis döbbenetes volt olvasni a könyvet, hogy  az Iszlámnak valóban a világ leigázása a célja, valóban kivégzik azt, aki nem közéjük való, de akár még azt is, hogy a lopást kézlevágással büntetik.
Arról is képet kapunk, hogyan zajlik a kiképzés, miből áll az iskola, mire tanítják a fiatalokat, a gyerekeket.
Todenhöfer igencsak kockáztatja saját és társai életét is, és nem csupán azzal, hogy veszélyes terepen tartózkodik, hanem mert szembe mer szállni az ottani emberekkel, ha nem tetszik neki valami. Ez szerintem azért elég kockázatos volt, hogy sokszor veszekedett, kötekedett vagy csupán védte az igazát. Valóban nem is tudom, minek köszönhető, hogy épségben megúszta ezt a tíz napot.
Leszámítva a veszélyeket, több helyen azért kedvesen fogadták, a bázis, ahol végül több napot töltött, is békésnek látszott, amikor is nem volt épp nem volt pl. bombatámadás.
Még ha túl sok újdonság nem is derül ki a műből,  mindenképpen érdekes és döbbenetes volt megismerni az iszlamista emberek életfelfogását, nézeteit a világról, ahogyan a "gonosz és romlott" Nyugatot látják.

A szerzőről - illetve ajánló a moly-on:
Jürgen Todenhöfer a német Parlament CDU/CSU frakciójának egykori képviselője, fegyverkezés-ellenőrzési és fejlesztési segélyekkel foglalkozó szakember az egyetlen nyugati állampolgár, aki hivatalosan ellátogathatott az Iszlám Állam területére, és onnan épségben, és egészben hazajuthatott.
Todenhöfer tavalyelőtt (2014-ben)!! hosszú előkészítés után magától a kalifától szerzett menlevelet, és tíz napot töltött a kalifátus világtól elzárt határai mögött. Abban a világban, ahonnan szinte semmi sem szivárog ki, és amelyet, ma már, ha csak tehetik, messze elkerülnek a nyugati újságírók. 

A könyvet köszönjük a Bookadwalknak!
Megvásárolható ezen a linken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates