2014. február 26., szerda

# Kíváncsi Szerda

Kíváncsi Szerda 71.

Sokszor olvasok irodalmi művekben, hogy hivatalos legyek: nyomdafestéket nem tűrő szavakat, mondatokat, kifejezéseket.
Bár meg tudom érteni adott esetben az indulatból fakadó káromkodást, vagy vulgáris kifejezéseket, de mivel én magam képes vagyok  kifejezni magam  normális szavakkal, ezért nem jól viselem, főként a feleslegesnek tűnő durva szavakat, kifejezéseket nyomtatott formában. Éppen eleget hallom élő beszédben.
Hogy viszonyultok Ti azokhoz az irodalmi művekhez, amelyek tömve vannak ezekkel a bizonyos nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel? Elfogadható vagy csak egyszerűen  tudomásul kell venni, hogy ilyen is az élet?

Eszter: Hát szerintem elég szégyen egy irodalmi műben ilyen szavakat leírni, jó, néha megköveteli a helyzet, de az ilyen eset nagyon ritka. Egy kicsit az irodalom meggyalázásának tartom, hogy idáig jutottunk, bár várható volt, hogy a társadalom igényét ki kell elégíteni ezen a téren.

Niki: a mostanában kis hazánkban betörő new adult műfaj "egyik sajátossága" a vulgaritás. Én úgy vagyok ezzel, hogy egy bizonyos szintig nem zavar, el tudom fogadni, de egy bizonyos szint fölött nagyon zavar, és levon a könyv értékeléséből a szememben.

indriya: szerintem az ilyen szavaknak is megvan a helyük. Néha az irodalomban is. Akkor elfogadhatónak tartom, ha van "értelme", ha helye van a szövegben, a stílusban, még akkor is, ha direkt meg akar döbbenteni a szerző, mert ezzel a megdöbbenéssel eljut az olvasó (akár a néző) valami mögöttes tartalomig. Ha viszont szinte kötőszónak használja az író, minden értelem nélkül, azt nem tudom én sem elfogadni. 

Viki: No most meggyónom, hogy rossz szokásom, de nagyon sokat káromkodom. Még középiskolában ragadt rám, és azóta ha ideges vagyok levakarhatatlan rólam. De a könyvekben nekem is furcsa egyes szituációkban. A mostani erotikus vonalnál vettem észre, hogy elment nagyon vulgárisba, és ez nem tetszik. Ami elvileg nem tűr nyomdafestéket, az ne is tűrjön! :D

Ani: Egyáltalán nem szeretem az ilyen könyveket. Van, ahol egy-egy csúnya szó elfér mondjuk egy bűnöző szájából, de ahol folyamatos trágárkodás megy, azt nem szeretem és el sem olvasom. Ahhoz elég bekapcsolni a tévét :(

Márti: Én se szeretem, sőt az ilyen jelleggű könyvek kifejezetten taszítanak és nem is élek ezekkel a szavakkal. Azt gondolom, nem véletlen hívja a magyar nyelv nyomdafestéket nem tűrőnek a vulgáris kifejezéseket. Nagy baj lenne, ha csak így lehetne "megdöbbenteni" a olvasót, nézőt. Részemről anélkül is el tudok gondolkodni egy-egy könyv mondanivalóján, ha kultúráltan fejezi ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates