2014. február 20., csütörtök

# best-seller # szépirodalom

Ken Follett: Egy férfi Szentpétervárról

Egy férfi Szentpétervárról jött Londonba, hogy gyilkoljon. Számos fegyvere volt, de ezek közül a két legveszélyesebb: egy ártatlanságát elveszítení vágyó fiatal nő szerelme és egy mindenáron kielégülést kívánó előkelő hölgy izzó szenvedélye. A merénylet a világtörténelmet hivatott megváltoztatni. A férfinak nem volt könnyű dolga, felvonult ellene a teljes angol rendőrség, egy gazdag és nagyhatalmú lord, valamint maga az ifjú Winston Churchill is. Ennyi akadályon senki más nem gázolhatna át.... 

Az idén lesz 100 éve, hogy kitört az 1. Világháború.
Ez a könyv számomra azért is ígérkezett érdekesnek, mert a a cselekménye az 1. Világháború kitörésének nyarán játszódik és reméltem, hogy megtudok erről a történelmi eseményről olyasmit, amiről idáig nem tudtam.
Az a néhány könyv, amit Ken Follett-től olvastam biztosíték volt arra, hogy hiteles képet kapok, olyan dolgokról is, amik az  történelem könyvből kimaradtak.

Lord Walden brit főnemes fontos feladatot kap: meg kell győznie az orosz cár képviselőjét, hogy okuk van Anglia mellé állni  egy kitörni készülő háborúban Németország ellen. . Azért esett rá a választás , mert közismert hogy , felesége Lydia révén rokoni kapcsolatai vannak azzal az orosz fiatalemberrel, aki tárgyalásra érkezik Londonba.
Orosz anarchisták egy csoportja nem talál más módot arra, hogy megakadályozza több százezer orosz értelmetlen halálát, mint hogy megöli az egyetlen oroszt , aki tárgyalni fog Londonban. A vállalkozó szellemű anarchista, Feliksz  sok nyomorúságot átélt már életében, amit az orosz uralkodó osztálynak köszönhetett, ezért aztán nem okoz neki lelki problémát megölni a gyűlölt osztály egyik tagját.
Mint tudjuk a háború kitört, Oroszország és Anglia azonos táborba lépett hadba, tehát a világtörténelem eseményeit nem sikerült megváltoztatni.
Ettől függetlenül nagyon érdekes és izgalmas volt a könyv.Olyan fontos összefüggéseket ismertetett meg, amikről fogalmam se volt.
Számomra a legnagyobb döbbenetet az  az arrogancia okozta, ahogy a korabeli uralkodó osztályok döntöttek a háborúba való belépésről, függetlenül attól, hogy a népeik akarják e vagy sem a háborút.
Kibontakozik egy régi szerelem története is, mert a szereplők visszatekintenek a múltra.
Egy fiatal lány ráébred néhány olyan fontos dologra, amit a szülei - persze, természetesen jó szándéktól vezérelve - idáig titkoltak előtte
Az irótól megszokottan az erotika is helyet kapott  a történetben.
Váratlan találkozások, meglepő felismerések és nekem egy kicsit túl idilli befejezés jellemzi a könyvet.
Viszont egy pillanatig sem volt unalmas, néhol talán nem tudott maradni a realitásnál, de nagyon jó olvasmány volt.
Ha valaki nem ismerné Ken Follett műveit, ezzel a könyvvel nyugodtan kezdheti az ismerkedést.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates