2013. november 14., csütörtök

# ifjúsági irodalom # krimi-thriller

Alan Bradley: De mi került a pitébe?

Izgatottan vártam a Maxim Kiadó új könyvét, ugyanis szeretem a rejtélyes, nyomozós történeteket, főleg, ahol nem egy profi nyomozó, hanem a főszereplő deríti fel lépésről lépésre a bűnügyet. A főszereplő itt nem más, mint egy tizenegy éves lány, Flavia de Luce, aki édesapjával és két undok nővérével él együtt (édesanyjuk sajnos elhalálozott), és egy elhagyott laboratóriumnak (és kíváncsiságának) köszönhetően nagyon jól ért a kémiához, így a mérgekhez is.

Flavia, miután kertjükben felfedez egy holttestet, és édesapján letartóztatják, önhatalmúlag nyomozásba kezd. Nagyon tetszett a fiatal lány elszántsága, logikus gondolkodása, ahogy számára, és számunkra, olvasók számára is újabb és újabb részletek derülnek ki a múltból. Ugyanis természetesen a múltban is történt egy furcsa öngyilkosság(?), amelyet a mai napig homály fed. 
A pite, a könyv címével ellentétben nem sokat szerepel a műben, viszont valami tényleg került bele! A bélyegeknek azonban annál több szerepük van. Sőt, aki nem ért a bélyegekhez, az is kap egy pici betekintést a bélyegkészítés és -gyűjtés mibenlétébe. Mondanom sem kell, ez a szál is a múltba vezethető vissza.
Az meg külön piros pont, hogy az író a kémia szeretetére és a vegyületek ismeretének fontosságára is felhívja a figyelmet. (Persze a emberek nagy része nem keveredik mérgezős-gyilkossági ügyekbe, de akkor sem árt odafigyelni kémia órán, mert sosem tudhatod, mikor lesz rá szükséged.)

Összességében egy nagyon jól felépített regényről van szó, oldalról oldalra tartogat egy-egy újabb kis "kockát", amiből a végén összeáll a kép. Apropó, a vége! Igencsak izgalmas!
(Csupán egy negatív dolgot említenék meg. Sajnos vannak benne apróbb hibák, elütések, pl. a 100. oldalon: "job kezére" - így, egy b-vel írva...)

A könyv egy hatrészes sorozat első részének készült, tehát a jövőben is fogunk még találkozni a mindenre elszánt Flaviaval! Ha a sorozatról többet szeretnél tudni, keresd fel a weboldalát: www.flaviadeluce.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates