2013. május 5., vasárnap

# interjú

Interjú Nikivel

Úgy gondoltam, hogy az eddig megjelent két interjú után kifaggatom Nikit, a blog létrehozóját.
Köszönöm Niki, hogy vállaltad az interjút.





Sok infó kint van rólad a saját blogodon, bár féltve őrzöd a családi életed.
Szerintem ezek az adatok annyira, de annyira jellemzik az egyéniségedet. Ki is ragadnék pár sort onnan.

Van 1 Gyerkőcöm, 1 Párom, 1 kaktuszom és sok-sok könyvem. Ha tehetem, esténként bekucorgok az ágyba és elmerülök 1-1 jó történetben. Ilyenkor szinte repülök. ...
29 éves álruhás szupernő vagyok (egy, a több milliárdból természetesen): vagyis egy személyben gondoskodó édesanya (aki egyszerre tud bibis lábat kötözni, közben Megy a gőzöst énekelni, a készülő ételt kevergetni, de közben már porszívózni, mosógépből ruhákat kiszedni, postást beengedni *felsorolásnak sose lenne vége, így abba is hagyom* ... Ja, és tudok a homokozóban alagutat fúrni a kocsiknak, sőt, meg tudom különböztetni a Thomast a Jamestől és tudok kacsázni, de biciklizni nem. Fel merek még ülni a hintára *de ha hízok még pár kg-ot, akkor veszélyes kísérlet lesz*, le merek csúszni a csúszdán is, de hangsúlyoznom kell itt is, hogy MÉG *már ha senki se lát*.), csodálatos háziasszony (tisztára, mint egy jól beprogramozott robot: mosok, főzök, takarítok, vasalok, bevásárolok), még csodálatosabb feleség (erre már ki se térek, mi más lehetnék?!), és remélhetőleg csodálatos alkalmazott. 

Mikor jött létre a Könyvfalók? És mikor jutottál arra a pontra, hogy saját blogot is indíts?

Könyvfalók első bejegyzését, 2009. október 22-én tettük közzé, szóval idén ősszel már a 4. születésnapját ünnepelhetjük majd.
A saját blogomat pedig 2010 februárjában indítottam, ami ego blognak indult akkor, de aztán átalakult pár hét után a saját könyves blogommá.

Kik voltak az elsők?
Az oldal első tagjai a blogos ismerőseimből állt, 8-an voltunk az induláskor. Két tag kivételével mindannyian ego vagy baba blogot vezettek, és így „ismerkedtünk meg”.
Az indulás óta, aki rajtam kívül folyamatosan részt vett az oldal szerkesztésében, az koalány. Illetve Márti is benne volt az induló csapatban, de ő egy időre kiszállt, majd újra visszatért közénk. 

Kik kerülhetnek be a Könyvfalók közé, mik a kritériumok?
A legfontosabb az, hogy szeressen az illető olvasni, hisz a célunk az olvasás népszerűsítése, egyes könyvekre a figyelem felhívása.

Mit gondolsz, mitől jó és népszerű a Könyvfalók?
Jelenleg 12 aktív tag szerkeszti az oldalt. Mindannyian mások vagyunk, más műfajú könyveket részesítünk előnyben, máshogy fogalmazunk, szóval igazán sokszínűek vagyunk. Ezt pedig sokan szeretik. Itt aztán tényleg minden műfajú könyvről lehet véleményt találni, egy helyen. Egyes könyvekről pedig többen is írunk. 

Mennyire nehéz ennyi embert összefogni és mennyi idődet veszi el?
 Nem nehéz, hisz szerencsére nagyon jó kis csapat jött össze, akik épp úgy a sajátjuknak érzik a közös blogot, mint a saját blogjukat. Néha kell csak egy kis noszogatás, ha nagyon punnyadunk.

Hogy van ennyi mindenre időd (háztartás, gyerek, blogok....)? Szigorú napirenddel hoztad létre? Vagy mindig, amire időd marad, azt csinálod éppen?
Á, dehogy! A blog szórakozás. Sokat jelent nekem, nagyon szeretem a Könyvfalókat és a Könyvesemet is, de csak szórakozás. Így amikor van időm és kedvem, akkor foglalkozom vele. Nem muszáj dolog és napirend sincsen.

Az olvasás, írás mellette van más hobbid is?
Más kimondott hobbim, igazán nincs. Nagyon szeretek sütni-főzni, néha rám jön a kreatívkodás is, szeretek kirándulni, stb., de kimondott, igazi hobbim nincs az olvasáson kívül.

Nagyon sok jó ötleted van, kreatív vagy. Nem gondolkoztál valami hasonló munkakörben?
Á, nem! Néha rám jön az 5 perc, de aztán 5 perc múlva ez el is múlik..

Akkor jöjjenek a könyves kérdések.
Mekkora a jelenlegi könyvtárad otthon?
Jelenleg 509 könyvem van kipakolva, 6 van kölcsön adva és 30-40 db lehet még dobozban.

Rendszerető vagy és szép pedánsan állnak a könyvek ABC sorrendben, szerzők szerint vagy más alapján kategorizálod őket?
Amire igyekszem mindig odafigyelni, hogy a sorozatok részei egymás mellett legyenek, illetve, hogy magasság szerint legyenek egymás mellett. És persze azokon a polcokon, amik jobban szem előtt vannak, azokon vannak a kedvenceim, amik annyira nem fogtak meg, azok kicsit a háttérben.

Eddigi legborzalmasabb és legjobb olvasott könyved?
Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, többnyire a válasz a hangulatomtól is függ. Lehet, hogyha megkérdeznéd ugyanezt pár hét múlva, már teljesen mást mondanék, de jelenleg úgy érzem, hogy a legrosszabb könyvélményem az Raine Millertől volt a Meztelenül
A legjobb? Erre meg főleg nagyon nehéz válaszolni, mert nagyon sok olyan könyvet tudnék ide sorolni, amik nagyon tetszettek. 
Ami viszont elsőre beugrott, az Sofi Oksanentől a Tisztogatás

Mit szeretsz a legjobban a blog írásban?
Leginkább azt, hogy megszűnnek az országhatárok. Lényegtelen olvasva egy bejegyzést, hogy hol él a szerzője, a fontos csak a véleménye és az, hogy ő is szerette, avagy sem.

Hol szoktál leggyakrabban olvasni? Van kedvenc fotelod vagy kanapéd esetleg? Szabadban vagy bent a lakásban?
Igen, van egy kedvenc olvasós fotelom. Tipikusan az a nagy, belesüppedős fajta, aminek a karfájára fel lehet tenni a lábunkat és elveszünk benne. Ebben szoktam az esetek többségében olvasni. Amikor Gyerkőcöm kicsi volt, akkor a szabadban is sokat bújtam a könyveket, -amikor elaludt a babakocsiban-, de már jó ideje erre nem került sor.

Mennyi könyvet olvasol átlagban egy hónap alatt?
Többnyire, hetente 1-2 könyvet szoktam elolvasni. Van, hogy akár többet is, van, hogy 1-et sem. Minden a kedvemtől és az időmtől függ.

Van olyan könyv, amiről nem készül bejegyzés?
Nagyon ritkán, de előfordult már. Viszont ez nálam azt jelenti, hogy nagyon-nagyon nem tetszett, szóra se érdemes.

Annyi jó bejegyzést publikáltál már. Nem gondolkoztál azon, hogy te magad is könyvet írj? Ha írnál, milyen műfajban és miről szólna?
Szerintem azok a gyerekek, akik szeretnek olvasni, mindannyian álmodoznak arról, hogy milyen jó lenne, ha felnőttként híres írók lehetnének. Így igen, gyerekként, fiatal tizenévesként nekem is megfordult a fejemben és írogattam is, de ezt kinőttem. Így ma már nem nagyon van ingerenciám az írásra ilyen szinten, de ha egyszer mégis erre adnám a fejemet, akkor az szerintem nagy eséllyel gyermekirodalom lenne vagy romantikus regény.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most akarnak nekikezdeni egy könyves blog írásának?
Nincs különösebb tanácsom, csak annyi, hogy szeresse a blogját. A többi már mellékes.

Mondj el 3 dolgot magadról, amit még nem tudunk rólad.
Hm, nem egyszerű.. Agyaltam is a válaszon eleget, de szerintem ezeket még nem említettem eddig:
     1. A terhességem előtt rendszeresen hullahoppoztam, de csak pár napja vettem elő újra. Szeretném újra addig bírni a karikázást, mint akkor, így minden este gyakorlom. Kék foltoktól függetlenül. 
     2. Nagyon félek a repüléstől, a mély víztől és a pókoktól. Ez a mumus hármasom.
    3. Nem rég levágattam a hajamat. Ilyen rövid utoljára, olyan 10 éves koromban volt.


Még egyszer köszönöm, hogy vállaltad az interjút és ilyen sok új dolgot megtudhattunk rólad.
Köszönjük, hogy létrehoztad nekünk ezt a csodás blogot és ennyit dolgozol érte. Mert hiába is tagadod, szerintem sok energiád és időd adod hozzá. Te vagy a blog lelke és motorja!

Nikiről még többet megtudhattok a saját blogján:
http://azajtom.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates