2013. május 5., vasárnap

# fantasy # ifjúsági irodalom

Buglyó Gergely: Oni - Szürke vér

Őszintén bevallom, hogy a fantasy műfaja eléggé távol áll tőlem, ám mivel egy hétvége erejéig "átmenetileg" hozzám került a könyv, úgy döntöttem, nem hagyom olvasatlanul. 
Ami rögtön megtetszett benne, és mondhatni Buglyó Gergely regénye ebben tér el a szokásos fantasy műfajtól, hogy egyrészt Magyarországon, egy kis dunántúli faluban játszódik, másrészt pedig, hogy a szereplői hétköznapi alakok, vagyis tizenéves iskolások. Ennek köszönhetően sokkal személyesebb a mű, könnyebben tudtam olvasni és beleélni magam a történésekbe és szereplők sorsába.

Áron és testvérei hétköznapi tizenévesek. Vagy mégsem? Miért lesz szürke a vérük, ha napfény éri, és miféle titkot rejt apjuk állóórája? Amikor új lány érkezik az iskolába, csakhamar elszabadul a pokol, és kiderül, hogy hőseinknek még a tanárok közt is akadnak ellenségeik. Áron útja az álmos dunántúli kisvárosból egy lidérces kriptán, majd egy különös szentélyen át egyenesen Barathrum, az alvilág sötét mélységeibe vezet.

Mint az ajánlóban is olvasható, adott három testvér, akik különlegesek, "szürke vérűek" és természetfeletti erővel rendelkeznek. Édesapjuk, még amikor egészen kicsik voltak, eltűnt (állítólag elutazott). Nátán, Áron és Lili különleges tulajdonságaiktól eltekintve ugyanúgy élik a tizenévesek életét, iskolába járnak, bandáznak. Mikor megjelenik az új osztálytárs, a gyönyörű, vörös hajú Anna, sok minden megváltozik. Wereczkey Anna magyar, de Japánban élt, és most családjával visszatért a gyökereihez. A fiatalok nyomozni kezdenek a rejtélyes Wereczkey kripta után, közben az iskolában is egyre furcsább dolgok történnek.

Tetszett, hogy a humor is bele volt szőve a műbe. Adott egy veszélyes, félelmetes szituáció (az alvilágban vagy éppen a kórházas jelenetben), és valaki, pl. Lili beszól valami totál oda nem illőt - ezáltal enyhül a feszültség és még egy mosoly is megjelenik az olvasó szája szélén.
Jó ötletnek (és poénnak) tartottam, hogy a tanárok közt is vannak nem emberi lények is! Most őszintén: melyik diák nem játszott még el ezekkel a gondolatokkal? (Talán a tizenéves Buglyó Gergely fejében is megfordult egy-egy "nem normális" tanárával kapcsolatban, hogy nem is ember, hanem gonosz, alvilági lény?)

A japán mitológia bevonása a műbe, főleg nekem, aki abszolút nem jártas ebben a világban, kis utánaolvasást igényelt, bár végül is a könyvben is megmagyarázzák, hogy ki is az az Oni.
A történet a vége felé vált át igazi fantasyba, ám ezzel a lendülettel hirtelen véget is ér. Sajnos a kakukkos óra titka sem derült ki ebből a részből. De mivel a mű trilógia, akinek bejött az első rész, az folytathatja. (Korábbi bejegyzéseim egyikében már írtan, hogy sosem értem, miért kell minden könyvből trilógiát csinálni, de ez már az én bajom.)

Aki nem szereti a fantasykat, de ifjúsági regényeket szívesen olvas, annak ajánlom, hogy ezzel a könyvvel kezdje el megismerni a műfajt.


A szerzőről: Buglyó Gergely 1980-ban született Debrecenben, Orvosi diplomát szerzett. Jelenleg a Debreceni Egyetemen dolgozik kutatóként és oktatóként. Gyermekként szerette meg az irodalmat: először csak olvasta, később aktívan művelni kezdte. Legfőképp a fantasy-történeteket kedveli.

A trilógia hivatalos oldala: http://www.onitrilogia.hu/
A könyvbe pedig ITT tudtok beleolvasni.

A könyvet köszönjük a Gabo Kiadónak!


______________________
A többiek bejegyzése a könyvről:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates