2012. június 23., szombat

William Golding: A Legyek Ura


Nemrég olvastam ezt a regényt és nagy kedvencemmé vált.
A történet egy kicsit Kincses szigetes (R.L. Stevenson) és Robinson Crusoe-s (Daniel Defoe), de a kifejlete más. A könyv a Korallsziget (Robert M. Ballantyne) szatirikus feldolgozása.
Egy csapat angol kisfiú egy lakatlan szigeten köt ki egy repülőgép katasztrófa következtében. Egyetlen felnőtt sincs a szigeten, így teljesen magukra vannak utalva. A történet főszereplői Ralph, Röfi, Jack, Simon, Roger és az ikrek, Sam és Eric. Vezetőt választanak, ebben a csatában Jack alulmarad, Ralph győz, ő lesz a vezető.
Megegyeznek abban, hogy a legfontosabb feladat, hogy felhívják magukra a felnőttek figyelmét, ezért tüzet kell gyújtaniuk, hogy ennek füstje messziről is észrevehető legyen, így megtalálják őket.
Szintén fontosnak ítélik meg a vadászatot, ennek vezetőjévé Jacket választják. Ralph megpróbálja megszervezni a sziget életét, nagy segítségére van Röfi, aki egy kicsit túlsúlyos, asztmás és szemüveges, de mindig használja az eszét.
Röfi elvesztette türelmét.
-Nálam van a kagyló, hát tessék figyelni!-kiáltotta.-Az első dolgunk az kellett volna legyen, hogy valami menedéket építsünk magunknak lent a parton. Mert épp elég hideg volt az éjjel is. Aztán Ralph azt mondta, hogy "tűz", s erre
valamennyien üvöltve meg sikoltozva felmásztatok ide a hegyre. Mint a gyerekek!
Most már figyelmesebben hallgatták a prédikációt.
-Hogy képzelitek, hogy megmentsenek bennünket, ha nem tesszük rendbe a dolgainkat és nem végezzük el rendesen a munkát?
Kezdetben a fiúk együttműködnek és próbálnak alkalmazkodni a szabályokhoz, de aztán a két vezető között éleződő ellentét, a különböző céljaik és világnézetük teljes szétválást eredményeznek.
A két tábor ellenségeskedik, keresztbe tesz egymásnak. Jack Ralph iránt érzett haragja és gyűlölete, valamint az elképzelt szigeti szörnyeteg elfogására és megölésére irányuló vérszomj további meggondolatlan és szörnyű tettekbe hajszolja őt és csapatát. Gyerekek története ez, akik akaratuk ellenére nőttek fel, vadultak el, tettek olyan dolgokat, amik következményeibe soha nem gondoltak bele, egy váratlan életstílus váltásra kényszerültek.
Tanulságos történet, remek nyári olvasmány. Bátran ajánlom mindenkinek. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates