2011. október 31., hétfő

# ifjúsági irodalom

Böszörményi Gyula: Monyákos Tuba és a csatornalidércek

Böszörményi Gyula tizenévesen lépett az írói pályára. Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek szóló történeteket írni. Legnépszerűbb regényei a Gergő-sorozat tagjai. 2003-ban IBBY-díjat, 2007-ben pedig József Attila-díjat kapott.

A sorozat második részében a stílus, és a története jellege is sokat változott, de nem is tekinthetjük igazi folytatásnak, mivel mindössze a három főszereplőt, Tubát, Repesztőt és Pislát ülteti át egy teljesen másik történetbe. Most sem maradnak el a különféle gyilkosságok, amelyek által ismét kalamajkába keverednek hőseink.

Tuba immáron nem a Fészekben tölti mindennapjait, hanem a csatorna mélyén dolgozik egy bélférgen, azaz egy úszó, varázslattal lekicsinyített városban. Bérelhető bajkeverőként dolgozik, feladata pedig az, hogy kiszolgálja a gazdag, vidéki csaturistákat.

Egy nap Lópici mestert, Tuba munkaadóját megöli néhány izomsurmó. És ekkor kezdődik el az egész könyvön át tartó ördögi hajsza, mivel Tuba történetesen fültanúja volt az esetnek.

Szép lassan kibontakozik Izméne, a rontó boszorkány, és férje, Filibert ördögi terve, mely sok halállal jár, s amelynek legfontosabb elemei a Táltoskő, egy éber táltosivadék, néhány izomsurmó, no és persze egy bélféreg, amellyel végrehajtatják az akciót.

Az előző részhez képest jóval komplexebb lett a történet, több szereplővel. Emellett Böszörményi megpróbál prózaian magyarázatot ad az éber embereket bosszantó eseményekre a különböző lidérccsínyekkel, legyen szó vízvezeték dugulásról, vagy egy hétköznapi perpatvarról. Elég sok nyakatekert káromkodás és valós utalás található a könyvben.

Azoknak, akik az első rész nem okozott csalódást, azoknak ez a rész is tetszeni fog.

Adatok: Könyvmolyképző kiadó, Szeged – 2008
Terjedelem: 267 p.
Ára: 2999 Ft
A képek forrása: kortars.network.hu, gyeben.tk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates