2011. szeptember 16., péntek

# ifjúsági irodalom # krimi-thriller

Krystyna Kuhn: A völgy

A moly-on cseréltem ezt a könyvet. Azért erre esett a választásom, mert a tartalmi összefoglalója alapján egy fordulatos, rejtélyes kis kriminek tűnt. Bár féltem, nem lesz-e csalódás - általában ha valamit nagyon beharangoznak, maga a mű nem egy nagy szám. (Sőt, valahol azt is olvastam róla, hogy ez egy "elcseszett tinihorror".)
Ám nem csalódtam, nagyon tetszett!

Röviden a tartalom:
Julia és öccse, Robert Frost is részt vesznek az elsőévesek üdvözlő partiján a csónakházban, ahol Robert akaratlanul valami hihetetlen dolog szemtanúja lesz: egy kék hajú lány beugrik a tóba és eltűnik. Robert megpróbál segíteni rajta, de a lánynak nyoma sincs. Senki nem hiszi neki, még a nővére sem.
A kanadai Sziklás-hegységben, egy elzárt völgyben található a híres Grace-College, az elit főiskola kiemelkedő tehetségek számára. De furcsa dolgok történnek itt: Miért nincs rajta a hely a Google Earth-ön? Mi köze van ennek ahhoz a diákcsoporthoz, akik a 70-es évek közepén eltűntek a hegyekben és eltűnésüket követően be is zárták az iskolát?- vetődnek fel a kérdések.

De térjünk vissza a regény elejére. Már az hátborzongató és misztikus, ahogyan a kollégiumot meg lehet közelíteni: Julia és Robert csak autóznak, autóznak egy végtelenül hosszú, kacskatóringós úton, sötét fák közt, fel a hegyre, az út olyan, mintha sosem érne véget. Aztán maga az épület is rejtélyes és zegzugos. A furcsa szobatársakról nem is beszélve. Maga  táj is olyan, mintha itt, a völgyben megállt volna az élet: hideg vizű tó, semmi élőlény, csak ragadozó madarak köröznek. Ugyanakkor Juliának van még egy szomorú titka, ám ez is csak a regény végén derül ki, addig mi sem tudjuk meg, mi történt a családjával.
Közben persze zajlik az iskolás élet, a diákok előadásokra járnak, tanulnak, barátkoznak egymással. A csónakházi bulin meg egy furcsa beavatási játékba keverednek. Ám aztán a játékból valóság lesz: ugyanis tényleg eltűnik egy lány!
Tetszett a könyv, bár az elején idegesített, hogy vagy százszor muszáj volt leírni, hogy Juliának mennyire nem tetszik ez a hely, mennyire ijesztő - ez nálam nem fokozta az izgalmakat, sőt. A szereplők viszont nagyon jól megformáltak! Emellett van benne szerelmi szál is, amolyan lájtosan. Maga a krimi szál is lájtos, tehát nagy vérengzésre ne számítson senki. Inkább a misztikum jellemzi az egész regényt. A vége természetesen nyitott, és újabb izgalmakat készít elő. Úgyhogy izgatottan várhatjuk a folytatást, amely A katasztrófa alcímet viseli.
A völgy ugyanis egy sorozat része. Az első évad négy kötetből áll, amelyek 3 hónapos időközönként jelennek meg. Egy évad egy tanévet foglal magában.

A szerzőről:
Krystyna Kuhn 1960-ban született Würzburgban, nyolc gyermek közül a hetedikként. Szlavisztikát, német irodalmat és művészettörténetet hallgatott. 1998 óta szabadúszó író. A würzburgi Arena Verlag „Thrillerek lányoknak” című sorozatának első számú bestseller szerzője.
(forrás: moly.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates