2011. június 20., hétfő

# ifjúsági irodalom

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly

„Amikor a tizenöt éves Michelle Talent anyja meghal, a lány szinte már elvakultan vallásos apja az alkoholban keres vigasztalást, így Shellnek kell gondoskodnia két fiatalabb testvéréről.

A mindennapok kilátástalanságában a fiatal lánynak két támasza van csupán: Rose atya, a naiv, fiatal pap, és Declan, Shell osztálytársa, akivel Shell intim kapcsolatba kerül. Ám Declan úgy dönt, elhagyja Írországot. Ekkor derül ki, hogy Shell gyermeket hordoz a szíve alatt… A lány először egyedül, később testvérei segítségével próbál megbirkózni az újabb kihívással. A botrány nemcsak a kis közösséget rázza meg, de az egész országban híre megy. Shell, akinek az élete a feje tetejére áll, kétségbeesetten próbálja megvédeni mindazokat, akiket szeret, akik fontosak számára. De rajta vajon ki fog segíteni?

A lírai hangú regény, amely elgondolkodtató képet fest a kisvárosról és lakóiról, tele van reménnyel, és sugárzik belőle a főszereplő bátorsága és emberi ereje. A zseniális Dowd szeretettel és megértéssel fordul szereplői felé, és még ebbe a szívfacsaró, komoly problémákat boncolgató, távolról sem tipikus tinitörténetbe is képes humort csempészni.

Ínyenc tizenéveseknek, gondolkodó kisvárosiaknak, valamint meglepődni vágyó nagyvárosiaknak kötelező! A fiatalon elhunyt, ír szülőktől származó Siobhan Dowd élete végén kezdett csak ifjúsági könyveket írni, mégis mind a négy könyve számos díjat és jelölést mondhat magáénak. Halála előtt létrehozta a Siobhan Dowd Társaságot, amely ifjúsági regényeinek jogdíjait kezeli, és amely hátrányos helyzetű fiatal olvasók támogatását tűzte ki céljául.”

A borító és a cím alapján egy más típusú könyvre számítottam, persze a fülszövegből is rájöttem, hogy nem egy újabb vámpíros, fantasy könyvet tartok a közemben, mint ahogy az első kusza gondolatom volt. Jogosnak tarom, hogy 16 éven felülieknek ajánlják, mert tényleg a valós életről szól. Egy hétköznapi élethelyzetről olvashatunk, de ez a történet a keményebb, kegyetlenebb életről szól.

A történet:

„1984-ben kezdődik a történet, egy dél-írországi kisvárosban (inkább faluban), aminek szélén él a 16 éves Shell, apjával, húgával és öccsével. Anyjuk nemrég halt meg, és mindannyiukban olyan űrt hagyott, amivel nehezen birkóznak meg, ha ugyan. Apjuk inkább Istenhez illetve az alkoholhoz menekül, gyerekeiről alig gondoskodik, így ez a feladat is Shell-re hárul. Neki csupán egyetlen barátja van az iskolában, Bridie, akivel közben azért élik a serdülő lányok felfedezésekkel és titkokkal teli életét. Aztán szerelmes lesz egy Declan nevű fiúba, de az újonnan érkezett, fiatal katolikus pap, Rose atya is kedves Shell szívének, mert úgy érzi, tőle legalább igazi figyelmet kap.

Aztán Shell terhes lesz, s ez épp azután derül ki, hogy Declan elhagyja az országot. a lány pedig egyedül marad, nincs aki segítene neki, hogy feldolgozza, egyáltalán megértse, mi zajlik le benne, mi vár rá. És akkor ez még messze csak a kezdet, hiszen mindebből botrány kerekedik, és Shell addig nehéz, de legfeljebb unalmas és küszködésekkel teli élete hajmeresztő, tragikus irányt vesz…” (Forrás: ekultura.hu)

Nem csak a regényben, hanem a való életben is vannak olyan emberek, akik úgy tesznek, mintha nem látnának semmit, és a kisujjukat sem mozdítják meg.

Egy ilyen helyzetben, mint amilyenben Shell volt, egyedül maradni nagyon nehéz és csodálom a lányerejét nagyon csodálom, hogy ezt egyedül végig vitte.

Egy olyan könyvélményben volt részem, amire érdemes volt időt áldozni és amit nagy valószínűséggel nem felejtesz el soha.

Az írónő hitelesen tár elénk egy isten háta mögötti ír település életét és viszonyait, a jókatolikusi álarc mögötti kétszínűséget és érzéketlenséget.

A regény egyik legfőbb lényege az, hogy olyat mutat be érzéssel, nagyon őszintén, ami bárhol, bármikor, bárkivel megeshet. Itt egy történet egy lányról, aki bajba jutott, és nem volt, ki segítsen neki az élők között, de valahogy mégis túlélte. A történet egy lányról szól, aki bajba jutott, és nem volt, ki segítsen neki az élők között, de valahogy mégis túlélte.

A mai világban azt gondolnánk, hogy ilyen dolgok csak a szegény, aluliskolázott néprétegre jellemző. Igaz, az írónő egy ilyen világban mondja el a történetet, pedig szerintem nem az volt a célja, hogy segítsünk rajtuk azzal is, hogy arról beszélünk, írunk, milyen borzasztó életet élnek és milyen ostobák tudnak lenni. Azt gondolom, hogy egy ilyen eset „úribb” családokban is megtörténhet, mert míg a szegény, iskolázatlan családokban valószínűleg a tudás hiánya miatt nem világosítják gyermekeiket, addig az „úribb” családoknál a szülőknek nincs idejük a gyerekeikre.

Az írónő nem von le következtetéseket a történtekről a könyvben. Szerintem olyan általános igazságokat mond el, mint pl. minden ember maga felelős a tetteiért és azok következményeiről.

Az egyik saját elvem az, hogy addig ne vonjunk le következtetéseket olyan eseményekről, életekről, amíg nem ismerjük meg az okát, mert minden embernek megvan a saját oka arra, hogy a társadalom melyik részére szorult és minden tragédiának, szétcsúszott életnek megvan a saját története.

Szerintem is a mai fiatalság túl hamar fejlődnek, mások, mint amilyen az én korosztályom volt annak idején. Tudom, mi sem voltunk angyalok, de a mai ifjúság szerintem nagyon messze áll az angyalságtól.

Ma megdöbbentően hamar kezdik a szexet a fiatalok. Az Éles és gyors sikoly egy ilyen témát dolgoz fel. Abban bízok, hogy aki a 10-12-14- 16 éves korosztályból elolvassa az Éles és gyors sikolyt, rádöbben arra, hogy mi a korai szex veszélye.... Bár a könyv 2900 Ft és sajnos, nagy az esély arra, hogy a tényleges veszélyben lévőkhöz nem jut el a könyv. Mert -mint a könyvben is- az iskolázattlan szülők és nagyon szegény család gyerekeivel esik meg főleg az, hogy túl korán lesz terhes, mert sajnos, a szülők nem fordítanak kellő figyelmet a gyerekeikre.... Bár ez nemcsak ennek a társadalmi rétegnek a fő jellemzője.

Szerintem a gyerek- és ifjúsági irodalomnak olyan burkolt célja is lehetne, ami pl. a fentebb említett gyerekeket segítené kicsit felvilágosítani.

Szívesen olvasnék az írónőtől több könyvet, csak sajnos, ez lehetetlen. Az írónő 2007-ben, 47 éves korában sajnálatos módon elhunyt rákban és csak négy ifjúsági regényt hagyott maga mögött. Ezek közül kettő meg is jelent: az Éles és gyors sikoly és A londoni óriáskerék rejtélye, amiről már korábban írtam is itt már. Az írónő két általam olvasott könyvét jónak találom, amiben az ember kap is valamit és fontos dolgokról ír.

Az első gondolatom az volt a könyv olvasása után, hogy 15-16 éves korosztálynak kötelező olvasmánnyá tenném, mert sokat tanulhatnának belőle.

Siobhan Dowd: Éles és gyors sikoly
A mű eredeti címe: Siobhan Dowd: A Swift Pure Cry
Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
Magyarul kiadta: Pongrác Kiadó 2010-ben
Oldalszám: 384
Ár: 2900 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates