2010. október 16., szombat

# szórakoztató irodalom # történelem

Victoria Holt: A birodalom királynője

„Arra volt hivatva, hogy uralkodjon egy országon, amely uralkodása negyven éve alatt a világ csodálatától övezett birodalommá vált. I. Erzsébet halálos veszélyekkel kikövezett ösvényen haladt a trónra lépés felé. Apja, VIII. Henrik törvénytelennek nyilvánította egy hatalmi játszma során, mely megváltoztatta Európa arculatát. Csaknem tönkretette a felelőtlen, nagyravágyó Thomas Seymourhoz fűződő első, kamaszkori románca. Halálos veszedelem fenyegette Edward öccse rövidre szabott uralkodását követően, amikor a fanatikus katolikus – a nép által "Véres Mária"-ként emlegetett – féltestvére foglalta el a trónt, aki olyannyira féltékeny volt a népszerű, a protestáns Anglia reménységének tekintett fiatal Erzsébetre, hogy felségárulás koholt vádjával a Towerbe záratta. Ám az ifjú hercegnő ragyogó politikai érzékének és okos türelmének köszönhetően elkerülte a neki szánt végzetes sorsot. Mária halála után megvalósult, amire szinte gyermekkorától tudatosan készült: elfoglalta a trónt. Miközben hideg fejjel, ravasz módszerekkel, ha kellett, kegyetlen eszközökkel irányította országa ügyeit, féltékeny, flörtölni szerető, hiú asszony volt. Végigkísérte életét szenvedélyes, időnként botrányoktól sem mentes szerelme Leicester lordja, Robert Dudley iránt. Játszva kosarazta ki Európa több uralkodóját és trónörökösét, de Leicesterhez sem ment hozzá, hogy ne kelljen osztoznia a trónon. Victoria Holt lebilincselő stílusban, ugyanakkor a történelmi eseményekhez híven követi végig a korszakalkotó nagy királynő életét.”- a 680 oldalas könyv fülszövegéből ezt tudhatjuk meg a történetről.

A könyv a királynő szemszögéből íródott, mintha ő beszélné el a saját életét a saját szavait.

A következő idézet ebből a könyvből van, ami szerintem jól jellemzi a királynő életét, uralkodását:



„Mulatatott, hogy néhányan azt terjesztik rólam, hogy valójában férfi vagyok. Igen, ez megnevetett. Jó királynő voltam, bölcs királynő; az országomat messze boldogabbá és virágozóbbá tettem, mint amilyen trónra lépésemkor volt. Próbáltam toleráns lenni. Hibáztam egy vagy két esetben, de csak azért, mert féltem, túl veszélyes lenne elnézőnek lennem. Ezért mondják a férfiak: „Egy asszony nem tud ennyi mindent elérni, tehát férfinak kell lennie! Csak egy férfi tud ilyen nagy és bölcs uralkodó lenni.” Így annak dacára, amit én hiszek határozott nőiességemről, ők azt mondják: „Titokban férfi.”
Suttogják, hogy van valami furcsaság velem, valami deformáltság, hogy nem lehetett gyermekem, és ezért maradtam szűz.
Tévednek, mindegyikük… kivéve Skót Mária követét, Melville-t, sok évvel ezelőtt. Soha nem felejtem el a szavait: „Tudom, nem fűlik a fogad hozzá. Csapdát sejtesz, hogy ha férjhez mennél, csak Anglia királynéja lennél, de most Anglia királya és királynője is vagy – egy személyben.” Igaza volt. És kitartottam az elhatározásom mellett, hogy én irányítom mindegyiküket… és még Robert sem tudott kísértésbe hozni.
A koronám és a szüzességem… elhatároztam, hogy megtartom mindkettőt, és megtettem.”

Mivel egyik kedvenc történelmi időszakom a 16. századi Anglia, így elég sok történelmi regényt olvastam már ebből a korból, de ez a könyv adott egy nagyon fontos, új információt. Azt eddig is tudtam, hogy Erzsébetnek volt egy féltestvére, Mária, aki VIII. Henrik első házasságából született. Az eddig olvasott könyvből és megnézett filmből azt tudtam meg, hogy Erzsébet uralkodása idején a skót királynővel, Máriával voltak nézeteltérései, mert Mária igényt tartott az angol trónra, és nem egy kísérletet tett Mária arra, hogy az emberei megöljék Erzsébetet, aki ennek ellenére nem tudta gyűlölni a rokonát. Ezekből az információkból én azt hittem, hogy a skót királynő Mária ugyanaz az Erzsébet féltestvérével, Máriával, de ez a könyv fényt derített erre a téves tudásomra: nem ugyanaz a két Mária. A testvér Mária ült az angol trónon (mert VIII. Henrik végakaratában rendelkezett az uralkodási sorrendről), a skót Mária királynő pedig igaz, hogy rokon, és igényt formálhat az angol trónra, de sosem ült rajta. Már ezért érdemes volt elolvasni ezt a közel 700 oldalas könyvet.


Victoria Holt több könyvet írt hasonló témában. Igyekszek többet elolvasni belőlük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates