2010. szeptember 7., kedd

# szépirodalom

Quim Monzó: Guadalajara

Amikor egy reggel a csótány kikelt a bábból, arra lett figyelmes, hogy kövér fiatalemberré változott.

Ez a furcsa című könyv (Guadalajara egy mexikói nagyváros, mint megtudtam) egy kortárs katalán író novelláskötete, amelyet 2010-ben adott ki az Európa Könyvkiadó.
A novellák groteszkek és ferde tükröt állítanak a valóság elé - akár egy klasszikus történetet dolgoznak fel (ld. Tell Vilmos vagy Robin Hood története picit másképp), akár egy hétköznapi esemény a kiindulópontjuk (ld. bent ragadás a liftben). Ám mindegyik mögött van valami irracionális, valami nem ebbe a világba való.
Személy szerint nekem a klasszikus történetek közül a Trója kapujában című novella tetszett (Odüsszeusz és társai kissé elszámították magukat a faló gyomrában); illetve A centripetális erő, amely a hétköznapi emberek kicsinységét mutatja be.
Stílusát tekintve nekem is Kafka jutott róla az eszembe elsőre, mint ahogyan ez az íróról szóló ajánlóban is olvasható.

Az 1952-ben, Barcelonában született Qium Monzó évtizedek óta a katalán irodalom világsztárja; elbeszéléseit számtalan nyelvre lefordították már, s a kritikusok rendszerint Borges és Kafka hatásait érzékelik írásművészetében. Számunkra magától adódik egy másik párhuzam: Monzó a katalán Örkény- rövid, groteszk elbeszélései mindig különös ötletre épülnek: mintha az ember lehajolna, és a két lába között nézné a világot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates