2010. augusztus 15., vasárnap

# gyermekirodalom

Richard Scarry: Tesz-vesz város - frissítve!


Gyermekkorom nagy kedvence volt a Tesz-vesz város, amely színes lapjain vidám állatfigurákkal mutatja be a város nyüzsgő hétköznapjait .

Reggeli csúcsforgalom Tesz-vesz városban. Mindenki siet valahova. Hogy hova? Kiderül Richard Scarry mára klasszikussá vált gyerekkönyv sorozatának most újra kiadott első részéből. Tesz-vesz város kutya, cica, malac, sőt kukaclakóinak mindennapi foglalatosságaiból a legkisebbek könnyedén megtanulhatják mi történik a postán, hová kerül a szemét, mit csinálnak a tűzoltók, vagy éppen hogy hogyan vizsgálja betegeit Leó doktor? (pagony.hu)


A könyv újabb kiadásába (2004-ben jelent meg újból) egy gyerekkönyvtárban botlottam bele, és ki is kölcsönöztem kislányomnak. Ő is nagy élvezettel lapozgatta, és hallgatta, ahogyan mesélek neki - a postásról, a kukásautóról, a gazdaságban vagy épp a kikötőben zajló munkákról.


Sajnos se a régi, se az új kiadás sincs meg nekem (mindkettő borítója mellékelve), mert a régi példány szüleimnél porosodik valahol, az újabb meg visszakerült a balatoni könyvtárba, de amint tudom, beszerzem (vagy előkotrom a padlásról), mert a Tesz-vesz város kedves kis képeivel és rövidke leírásaival kicsiknek és nagyobbaknak is egyaránt szórakoztató!

A Tesz-vesz szótár viszont szerencsére most is itt van a polcomon. Gyermekkoromban ezen kívül volt még néhány kisebb alakú könyvecském is (sajnos a címükre nem emlékszem) egy-egy Tesz-vesz városbéli mesével. (Az egyikben, ha jól emlékszem, sütöttek valamit az állatok, aminek az lett a vége, hogy kirobbant a sütő ajtaja, a másikban meg egy iskolabuszt öntött el a víz - mi ezeken a történeteken nagyon jól szórakoztunk húgommal.)

A Libri oldalán egyébként rengeteg Tesz-vesz könyvet találtam: Csúcsforgalom Tesz-vesz városban, Karácsonyi kavarodás Tesz-vesz városban... stb, további könyvek megtekinthetők és megrendelhetők itt.

FRISSÍTVE!

Megtaláltam a régi Tesz-vesz várost szüleimnél. De! Érdekes, hogy amelyik könyv régen a Tesz-vesz város címet viselte, annak ma az a címe, hogy Sürgés-forgás Tesz-vesz városban. A borító, tartalom teljesen ugyanaz, csak más lett a címe. Ami meg most viseli a Tesz-vesz város címet, az egy teljesen más könyv! Kérdés, hogy a most piros borítójúnak mi volt az eredeti címe? (Mert ez is megvolt régen, emlékszem rá.)



1 megjegyzés:

  1. Íme a Tesz-vesz város karácsonyi kiadása:
    Tesz-vesz Városban mindenki izgatottan készül a karácsonyra, már csak két napot kell aludni… Ólasi Úr mindenáron segíteni akar, s ebből bizony lesz nagy kavarodás.:)
    http://konyv-konyvek.hu/karacsonyi_kavarodas_teszvesz_varosban

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates