2010. július 7., szerda

# krimi-thriller

Michelle Richmond: Úgysem ismered


Erről a könyvről elég nehéz írnom, mert miközben olvastam, hol azt éreztem, hogy milyen jó könyv, hol azt, hogy bizony kissé elnyújtott és vontatott.

Az alaptörténet nagyon érdekes:
Ellie nővérét, Lilát, a matematikazseni diáklányt húsz évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között meggyilkolták. Hogy miért és ki volt a gyilkos, igazából sosem derült ki. Ellie a távoli Nicaraguában találkozik Peterrel, Lila egykori matematikaprofesszorával, aki egy jegyzetfüzetet ad oda Ellie-nek. A füzet Liláé volt, benne egy azóta is megoldatlan, százéves matematikai rejtvény és megannyi titok, amelyeket a visszahúzódó Lila senkivel sem osztott meg. Ahogy Ellie próbálja felgöngyölni a gyilkosság hátterét és megérteni a nővérét, saját életével is szembesül.

A történetet a meggyilkolt lány húga meséli el tehát, apró részletekre is kitérve, úgy mint pl. gyermekkori emlékek, vagy a kávékóstolás rejtelmei (a nő foglalkozása ugyanis kávékóstoló!). A matematikai rejtvények is szerepet kapnak a könyvben, ám csupán mellékesen (de nekem pont elég volt az is, mivel sosem voltam egy nagy matekos :P).
Nagyon érdekes, ahogy Ellie „nyomozása” során, újabb és újabb emberek bukkannak fel a történetben. Ugyanakkor furcsa, hogy mindenki (család, idegenek stb.) már húsz éve lezártnak tekintette ezt az ügyet, és egy népszerűségét hajszoló írónak köszönhetően - aki Liláról szóló regényében konkrétan megnevezi a gyilkost - évekig képesek voltak tévhitben élni a lány halálával kapcsolatosan. Furcsa, hogy pont ez az előkerült matekfüzet döbbenti rá Ellie-t, hogy húsz év után kiderítse, mi is az igazság.

Összességében végül is jó könyv, mert minden van benne, aminek egy ilyen könyvben lenni kell: rejtély, tragédia és titkos szerelem.

Niki is írt már erről a könyvről, elolvasható itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates