2013. december 30., hétfő

# szépirodalom # szórakoztató irodalom

Ken Follett: Alattunk az óceán

Régóta szemezek már Ken Follett könyveivel, de ki tudja miért idáig nem volt kedvem hozzá. Pedig láttam a könyvcímeit és ha más nem , akkor a Tű a szénakazalban   1981-es film meggyőzhetett volna arról, hogy kitűnő író.
Ellátogattam a virtuális könyvtárba és a listából ezúttal abc szerint választottam.
                       
                              Alattunk az óceán
A fülszövegből:

A gépet mindenki csak Clippeernek nevezte. Hivatalosan Boeing B-314 volt a neve. A Pan American légitársaság a 2. világháború kitörése után bízta meg a Boeing céget olyan repülőgép gyártásával, mely képes átrepülni az Atlanti-óceánt, amely utasszállító gép, s amelynek utasai minden luxust megkapnak útjuk során. Az utasok királyi családok tagjaira, filmsztárokra, nagy nemzetközi vállalatok elnök-vezérigazgatóira és kisebb országok államfőire korlátozódtak. Kivéve talán Tom Luthert. Nagyon gazdag volt, de vagyonáért megdolgozott, s így nem volt szokása, hogy fényűzően pazaroljon. Egy nagyon nagy hatalmú ember felkérte, végezzen el egy veszélyes feladatot... Feladata elvégzéséért nem kap pénzt, de a nagyon nagy hatalmú ember tartozni fog neki egy szívességgel, ami minden pénznél többet ér

A regény helyszíne eleinte a southamtoni kikötő, ahol megismerkedhetünk az éppen leszállni készülő óriási hidroplánnal, amely úgy néz ki, mint egy szárnyas bálna a vizen, a levegőben pedig pont olyan, amilyennek a borítón látszik.
Bár regényről van szó, ez a jármű nem a képzelet műve, valóban létezett, annyi különbséggel, hogy nem polgári közlekedésre használták.
Jövendőbeli titokzatos utas figyeli a leszállást és a legénységet. 
A következő fejezetekben néhány érdekes szereplővel lehet megismerkedni, mindannyian gazdagok vagy legalábbis annak néznek ki. Az Oxenford család kénytelen Amerikába távozni, mert apuci fasiszta, holott hazája éppen hadat üzent a náci Németországnak, de a család többi tagjának is menekülni való vágya van, mindenki másért. Látszólag unalmas életük utolsó angliai napjaiban csatlakozik a történetbe Harry Marks , akit a hidroplánon már egy egészen más néven látunk viszont.
Diana kalandot keresett és szerelmet talált, majd döntött : elhagyja férjét és ő is a hidroplánra tart amerikai szerelmével. 
Nancy cipőgyáros amerikai üzletasszony, azért utazgat testvérével , aki az üzlettársa is egyben, hogy ötleteket gyűjtsön és odahaza megvalósítsa. Változtatni szeretne a testvérével kapcsolatos  üzleti viszonyán, abban a hitben van, hogy kisöcsi is ugyanazt gondolja, amit ő. 
Ők tehát az érdekes utasok, az életükkel, gondoltaikkal, cselekedeteikkel foglakozik az regény első fele . Néhány oldal után már látszik, hogy az utazáshoz készülődés is izgalmas, fordulatos.
A hidroplánon újabb fordulatok következnek, de még közben az szárazföldön is, mert akad olyan is aki lekési a gépet, de ez egy olyan szerkezet , amely többször is leszáll benzint tankolni ( nem ám kerozint, benzint! ).
Újabb érdekes emberek az utasok között, de nem mindenki az akinek látszik, mások meg hasztalan próbálják megőrizni inkognitójukat. 
Nem mondhatnám, hogy ez a könyv egy bűnügyi történet, de vannak benne rossz emberek is akik ártani akarnak a jelen lévő jóknak. Vannak hősök, akik meg akarnak védeni valakiket. Ettől aztán az egész  érdekfeszítő, izgalmas,  folyamatosan leköti az embert.  Egy néhány számomra legalábbis, irreális helyzet is alakul : pl elég nehezen tudom elképzelni, hogy betörnek egy ablakot, valahol ki tudja milyen magasban és annak semmi következménye nincs, felraknak helyette egy pótablakot.
Meglepetés volt számomra a történetbe finoman beleszőtt erotika. A párok szeretnek, majdnem mindig jókor, jó helyen. Fűszerként egy csipetnyi humor is került a repülős kalandba.
Végül a rosszak elnyerik a büntetésüket . A  jók elnyerik e  a jutalmukat, az majd kiderül esetleg az író egy másik kalandos regényében. 

Azt hiszem sorra veszem Ken Follett többi könyvét is . Remélem nem fogok csalódni bennük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates