2013. augusztus 22., csütörtök

# szórakoztató irodalom

Felméri Péter: A három ufó

Mielőtt rátérek a könyvre említenem kell egy tévés illetve kamara színházi műfajt, a stand up comedy-t.Nálunk számtalan művelője van és persze a rajongó táboruk is nagy. Bennem kettős érzés van irántuk, mert vannak néhányan, akik tényleg nagyon jók, eredeti a humoruk és kultúráltan adják elő. De a többség az úgy tesz, mintha a durva viccek, egyes emberek kigúnyolása és a trágár beszéd lenne csak szórakoztató az őt hallgatók részére. Van köztük olyan, aki képes önálló műsort végig beszélni és olyan is van, aki képes könyvet írni.
Felméri Péter olyan stand up-os, aki mérsékelten használ durva szavakat, kulturált a humora, egyéni az előadásmódja. Önálló estje is van, tehát képes huzamosabb ideig egyfolytában beszélni. Könyvet is írt, ezt bizonyítja a három ufóról szóló történet. Én, ha ráakadok stand up műsorra őt mindig megnézem. Nemrégiben figyeltem fel a könyvére és el is határoztam, hogy alkalomadtán elolvasom.
Az alkalom most jött el a
bookandwalk- nak köszönhetően.

És még mindig csak a saját képzelgésemet osztom meg veletek: 
Felméri Péter egész nap a szobájában ül a számítógépe előtt (mert egyébként informatikus a polgári végzettsége).Anyukája rányitja az ajtót és azt mondja: menjél, szívjál egy kis friss levegőt Petikém. Ekkor elindul friss levegőt szívni a Szamos partjára ( Kolozsváron él ) és egy parkban ledől a fűbe. Felnézve az égre észreveszi, hogy egy űrhajó közelít a Földre három ufóval a fedélzetén. Elképzeli, hogy mit kereshetnek itt ezek három ufók és kitalál ott a fűben fektében egy könyv terjedelmű történetet, hogy legyen eleje meg vége és egy íve is az egésznek. Hazamegy , elővesz egy Budapest és környéke térképet és  a biztonság kedvéért idegen szavak szótárát és akkor ott egy ültőhelyében megírja a könyvet

A HÁROM UFÓ


A szerző saját kezű rajzainak egyike
Valahol a galaxysban három ufó elhatározza, hogy csodát alkot, mert mindenütt vannak már csodák, olyanok, mint a piramisok vagy a  stonehange-k, ők is képesek lehetnek ilyen csodát csinálni, ott ahol még nincsenek. Ehhez szükségük van egy csodacsináló robotra, a legújabb és legügyesebb modellre, ezért lopnak egyet. A három ufó neve érdekes módon a magyar nevekre hasonlít: Verax,  Csabax és Sándorx, lopott robotot pedig Arturx-nak nevezik el. Űrhajóba szállnak és egy fekete lyukon átpottyanva, molekuláikra esve és újra összeállva ufóvá a Föld nevű bolygón landolnak és kivételesen nem Amerikában, hanem Budapest mellett,  Vecsésen. Egyetlen napjuk van a csoda megalkotására, de ezalatt minden megtörténik velük, ami Budapesten megtörténhet három ufóval. Társaik is akadnak a kalandokban: Andrásx, ő egy itt lakó ufó álcázva, Zoltánx , akit az ellopott robot miatt küldtek utánuk, vagyis ufóügynök, valamint két japán turista és egy teljesen ember kinézetű, de szintén vérbeli ufó, szuperman tulajdonságokkal. Az ő nevét már nem árulom el.
A könyv elején megtudjuk,hogy az író Ancsának ajánlja, ami nagyon kedves tőle.
Huszonhét számozott fejezeten keresztül olvashatjuk az ufó kalandjait és hogy a sok ismeretlen fogalom útvesztőjébe el ne tévedjünk számokkal jelzett magyarázatok vannak minden fejezet végén. Ezeknek a magyarázó részeknek a használata  kicsit nehézkes az e book olvasóval, mert mire a fejezet végére ér az ember már fogalma sincs, hogy mi és miért volt megszámozva és visszalapozni nem érdemes, mert akkor újra lehetne kezdeni a fejezetetet.
 Ezenkívül  számos illusztráció segít még eligazodni a magyarázatra szoruló dolgokban. Megtisztel minket, olvasókat az író azzal, hogy  a saját kezű rajzait osztotta meg velünk.
Gondoltam én, hogy ilyen lesz ez a könyv, mintha Felméri Péter állna pódiumon és mondaná, szinte hallani a hangját , a hangsúlyozásait, a gesztikulálásokat hozzá és közben fogja a kis krétáját és rajzolgat a táblájára, aztán letörli, néha elkalandozik ide-oda, közben besöpri a nevetéseket, a tapsokat , mert kijár neki. Nem mondom, hogy olyan nagyokat lehet hahotázni, de kellemesen szórakoztató a könyv, természetesen nem sci-fi, semmi bonyolult nincs benne, nem kell agyat törni, körmöt rágni az izgalomtól, csak lazán olvasni. Vannak benne ilyen hülyeségek: 
"Lement alfába, majd bétába és végül gammába. Itt várt egy kicsit, és továbbcsusszant ómegába. Jött egy rövid szigma-delta-lambda jövés-menés, majd alfával zárt."
Ami nem tetszett, az a bizonyos  stand up-os negatív jellemző, amiről az elején  írtam: összesen 14 szer van említve folyékony vagy légnemű emberi bomlástermék ürítés. Annál is inkább zavaró nekem, mert a történetbe nem illeszkedik, lehetett volna akármi más , mint pl az evés, ivás de  az nem volt csak ürítés és a számomra nem kompatibilis kifejezéseket használva. Mintha elő lenne írva, hogy legyen ám egy könyvbe 7 h...,meg 7 f... :(

Ettől függetlenül ajnálom Nektek, olvassátok , közben vigyorogjatok jókat, még mielőtt az őszi- téli stressz elkezdődik.
Köszönjük a bookandwalk.hu- nak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates