2012. július 17., kedd

# ifjúsági irodalom

Dóka Péter: Hogyan lettem médiasztár?

Ha a lehető legrövidebben kellene jellemeznem a művet, úgy jellemezném, hogy az ellentétek tökéletes példája. Emellett rendkívül közhelyes is, elvégre a High School Musical-ből megismert "véletlenül benyitok egy terembe és rögtön felvesznek az iskolai darabba" történetszállal kezdődik. Az első ellentét rögtön a mű elején van, megtudjuk, hogy a főhős, Bécsy Salamon az említett film főhősével ellentétben nem erős, se nem jóképű, se nem okos. És később már az sem biztos, hogy egyáltalán tényleg van-e egy kis tehetsége. Itt mutat rá a könyv a valóság egyik hibájára: tehetség nélkül is híres lehet az ember. Vagy legalábbis hírhedt.

A könyv lényégében egy első szám, egyes személyben megírt napló. A napló műfaj alapvetően nem rossz műfaj, csak nehéz úgy jó és részletes ajánlást írni róla, hogy ne derüljön ki túl sok a történetből. De erről még is lehet. Mint már említettem, közhelyekből, ellentétekből, és a valóság felé irányított görbe tükrökből nincs hiány. Ez megmutatkozik a szereplők terén is, ilyen például a szép-nem szép, buta-okos testvérpár, vagy a szülei által túlhajszolt színészpalánta.

A történetre visszatérve: az iskolai darabbeli szereplés után Salit felkarolja két producer. Meghallgatásokon veszt részt, majd övé lesz egy reklám és egy filmsorozat (ez utóbbiról kiderül, hogy a költségvetés eléggé szűkös) főszerepe is. A reklám miatt később egy botrányos újságcikk is megjelenik róla, és szintén botrányos családjáról. Ugyanis Sali lánytestvére modellnek áll, apja pedig fotóművészből lesifotós lesz. Ez egy kicsit összezavarja a dolgokat, és végül Sali meggondolja magát, és úgy dönt, hogy inkább szünetelteti a sztárságot... egy időre.

A szereplők eléggé furcsára sikerültek. Sali egyik barátja az egyik tanárnőbe szerelmes, míg egy másiknak örömet okoz, ha gyerekesnek, és érzelmileg felszínesnek hiszik. Az igazgató pedig szabadidejét az iskolai darab megírásával üti el.
Sali szerelmes lesz Mártiba, de erről a szerelemről valamiért nem tudunk meg sokat, sőt, igazából semennyit sem. Még csak azt sem tudjuk meg, hogy miért szerettek egymásba. Bár az egyértelmű, hogy Salinak a lány szépsége a legfontosabb, de Márti érzéseiről nem tudunk meg túl sokat.

Összegezve: ez a könyv görbe tükröt állít a valóságnak és a fikciónak egyaránt. Semmitmondó, mégis összetett, és rövid, de még tartalmas. Kár, hogy az író túl lőtt a célon...

Adatok:
Kiadó: Móra | Oldalak száma: 160
ISBN: 9789631181098 | Kiadás éve: 2005

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates