2012. május 19., szombat

# szépirodalom

E.M. Forster: Ahol angyal se jár

Olaszország, titkos házasság, társadalmi ellentétek, veszteség, harc egy gyermekért - ezekkel a szavakkal összegezném Edward Morgan Forster regényét. 
Az özvegy Lilia Herriton- rokonai rábeszélésére - egy Caroline Abbott nevű hölggyel Angliából Olaszországba utazik, ahol is szerelmes lesz és házasodni készül. Az angol rokonok (Philip és Harriet) persze gőzerővel tiltakoznak ezellen. Főleg (ez számomra kicsit megmosolyogtató volt), mert Gino, a választott férfi egy fogorvos fia, tehát rangon aluli a gazdag Liliahoz képest! A házasságot nem lehet megakadályozni, ám Lilia később rájön, hogy nem jól választott, férje egy gazember. (Kedvenc részem, amikor megszökik sétálni, mert a férje azt sem engedi neki.) Majd, és ezzel nem árulok el titkot, mivel a könyv fülszövegében is elolvasható, belehal gyermeke szülésébe. A regény igazi cselekménye tulajdonképpen itt kezdődik, mikor is elindul a harc a gyermekért, az angliai rokonok ugyanis méltó körülményeket szeretnének tudni a gyermeknek. 
Ám a regénynek mégsem a cselekménye a fontos, hanem inkább a párbeszédek, gondolatok, leírások.
A végére lesz csak izgalmas a könyv, ám sajnos történik egy váratlan fordulat, egy tragédia, ami kicsit elrontotta a hangulatomat, nem tudom, miért ezt a megoldást kellett választani. Ez után már az sem dobott fel, hogy a legeslegvégén is kiderül egy aprócska szerelmi titok.
Összességében nekem annyira nem jött be a regény, a stílusa mondjuk jó, de az események alakulása (mi lesz a gyerekkel, ki kibe lesz szerelmes) nem igazán tetszett.
Bukott angyalok jönnek és mennek Forster regényében. Magunkra ismerünk bennük - írja a könyvről a végén található Utószóban Merényi Ágnes.

Az Ahol angyal se jár E. M. Forster első regénye – 1905-ben jelent meg. Forster olaszországi úti élményei szolgáltatták a helyszínt, a figurák és a helyzetek egy részét. 
Másik ismert regénye a Szoba kilátással címet viseli.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates