2012. március 19., hétfő

# krimi-thriller

Robin Cook:Beavatkozás

Amikor először olvastam krimit Robin Cook-tól nálunk még nem jelent meg könyv alakban, hanem a Rakéta Regényújság nevű hetilapban folytatásos regényként volt elérhető. Már akkor kiderült, hogy nagyon jó krimi szerzőre találtam, de az, hogy ő az orvosi krimi irodalom egyik legjelentősebb képviselője, csak évek múlva derült ki számomra. Azóta 26 kötet sorakozik a polcomon Robin Cook-tól, nem mind orvosi témájú, de mind izgalmas, letehetetlen olvasmány.
Az említett első krimi Egyiptomban játszódik és a Beavatkozás története is ott kezdődik, de a két könyvnek több köze nincs egymáshoz. A folytatásban Rómában és New Yorkban követhetjük az eseményeket.

Egy New York-i régész szenzációs, sőt világrengető leletre bukkan a vatikáni Szent Péter-bazilika alatt húzódó nekropoliszban. Egy New York-i igazságügyi szakértő kétségbeesésében valóságos keresztes hadjáratot hirdet a természetgyógyászok ellen. Egy New York-i bíboros pedig foggal-körömmel küzd, hogy megvédje az egyház becsületét, és megóvja önmagát a kínos meghurcoltatástól. Ki ez a három karizmatikus férfi? Mi közük egymáshoz .

Gyorsan elárulom, hogy valamikor iskolatársak voltak és most egymás segítségét kérik egy érdekes kérdés eldöntéséhez. Igyekszem semmi olyat sem írni, ami utalna a rejtélyek végkifejletére.
Robin Cook,mint általában minden regényében, most is aktuális témákkal foglalkozik, de a fő téma az a bizonyos régészeti lelet.
Több könyvben is találkoztam az utóbbi időben a keresztény egyházak alapjait képező mítoszok valóság  kutatásával. Valahogy mindig az derült ki, hogy a kétségeket ébresztő bizonyíték titokzatos módon eltűnt. Ebben a könyvben  olyan  leletre bukkan a régész, amely cáfolná a katolikus egyház hitét,  hogy Szűz Mária testi valójában került a mennybe, akárcsak a fia, azaz csontjai sem maradhattak itt. Az egyház képviselőjét kétségbe ejti ez a kutatás, akadályokat próbál gördíteni, természetesen kalandokon és izgalmakon keresztül derül ki, hogy sikerül e neki.
A másik téma, amivel a könyv foglakozik az a természetgyógyászat. Én hiszek a természet gyógyító erejében, de nem hiszek azokban, akik hivatásszerűen foglalkoznak vele.  Így van ezzel dr Jack Stapleton igazságügyi orvosszakértő is, aki egy haláleset kapcsán kerül kapcsolatba egy ismert csontkováccsal. Ez az ember a világon az összes fellelhető betegséget képes gyógyítani, vagy legalábbis a tüneteket enyhíteni a csontkovácskodással, de hibát követ el s talán bűnt is.
Ha valaki el akarja olvasni ezt a könyvet készüljön fel akciókban és fordulatokban nem túl gazdag, de mégis izgalmas, érdekfeszítő olvasmányra. A történet egy része boncteremben játszódik, mert orvosunk nap mint nap boncol. Aki nem szereti az ilyesmit annak legközelebb ajánlok másik krimit.

Ezt a könyvet Magyarországon 2010-ben adták ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates