2011. szeptember 9., péntek

# ifjúsági irodalom

Monyákos Tuba a Lidérc Árvák Fészkében


Böszörményi Gyula tizenévesen lépett az írói pályára. Müller Péter Sziámi ösztönzésére kezdett el gyerekeknek szóló történeteket írni. Legnépszerűbb regényei a Gergő-sorozat tagjai. 2003-ban IBBY-díjat, 2007-ben pedig József Attila-díjat kapott.

A történetből megismerhetjük Monyákos Tuba, a pipamocsok-lidérc élettörténetének első részét. Monyákos Tuba az Igencsak Gondverte Álomlények Zártosztályi Óvhelyének igazgatója. Egy napon azonban egy igencsak veszélyes embergyereket utalnak be ide, Monyákos pedig úgy dönt, hogy nevelő célzattal elmeséli neki élete történetét.

A pipamocsok-lidérc gyermekkorát a Lidérc Árvák Fészkében töltötte. A körülmények szörnyűek, a nevelők pedig örömmel kínozzák a rájuk bízottakat. Az egyes bástyák lakói összefogva gonosz terveket szőnek a többiek ellen. Egy teljesen átlagos napon valaki bejelentést küld a Fészekből, miszerint nem megfelelően bánnak velük. Hamarosan ki is küldenek egy vizsgálóbizottságot, amelynek egyik tagját rejtélyesen meggyilkolják. Elkezdődik a nyomozás, és egyik fordulatot követi a másik.

Az író felhasznál egy igen gyakori sablont: egy szigorú, és szokatlan iskola életét írja le egy gyermek szemszögéből. Ezt pedig remekül átültette egy álomvilágba, ahol a rémes még rémesebb, és végül, hogy izgalmas is legyen, egy fordulatos nyomozás részesei lehetünk. Személy szerint nekem igazán tetszett a történet. A Gergő-sorozat könyveihez képest kevesebb helyszínt, és kevesebb szereplőt ismerhetünk meg, rendkívül könnyed olvasmány. Néhol pedig még az érzelmek is megjelennek. Az újonc Pisla szentül hisz abban, hogy anyja hamarosan visszamegy érte, de végül csalódnia kell.

„Hogy egy boszorkány, aki elpottyantotta a lidérckölykét, valójában szereti őt, és érte fog jönni?” (…)

Adatok:Könyvmolyképző kiadó, Szeged – 2007Terjedelem: 237 p.Ára: 2999 Ft

A képek forrása: booklike.hu, kortars.network.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates