2011. május 4., szerda

# egyéb-hírek-nyereményjátékok-pályázatok-játékok # hírek

Vámos Miklós: Apák könyve - Pódiumbeszélgetés az Alexandra Könyvesházban

Most egy pódiumbeszélgetést szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, amely Vámos Miklós: Apák könyve című kötetének a bemutatója. Az eseményre holnap,  azaz május 5-én csütörtökön kerül sor 19.00 órai kezdettel az Alexandra Könyvesházban (1055 Bp., Nyugati tér 7.) Házigazda az Európa Könyvkiadó.

Tandori Dezső a következőt írta a könyvről:
Az "Apák könyve" ...családhistória is. Sok-sok apa vonul fel benne, ám nem mint Esterházynál "egynevűsítve", hanem megannyi külön-külön történet külön-külön alakjaként. Tizenkét nemzedékről szól, tizenkét prizmán áttörve ugyanannak a "nemzettségnek" (ugyanannak?) a históriája, a fejezetek sora mintegy háromszáz évnyi magyar történelmet, itteni sorsot, jelleget vesz elő s elő; az író fájlalja, hogy végződésével a könyv már nem az övé, holott ő maga is folytatódik, az élet is.
Ami főleg izgatott: mitől regény itt a regény? Valóban a történelem írja e történetet, ez nagy hűség, s ennek áldoz-ajándékoz a nyelvezet is. S valóban elkapható a szál, a sodrata-jellege, és ekkor innen várjuk a fordulatokat. Nem a főszereplők "aktívumából". Késélen alakítják s szenvedik el ők a dolgokat. Persze, történeti hitele van csaknem mindennek. De - az én mércém szerint - azért annyira jó regény ez, mert olyan, mintha kitalációs lenne. Persze, legyinthet valaki e mániámra: legyen a regény igenis minél inkább kitalációs hatású. Világos, hogy egy ilyen regényre elszánt írónak nagy büszkesége a historikus hitel. Ellenben megismétlem: a sikert az adja igazából, hogy a dolog, részleteiben is, jól van kitalálva.
Nagyon nem akaródzna nekem Vámos regényét akár az apakönyvek sorába begyömöszölni, azaz helyét kisaccolni. A későbbi korok döntik el némely könyvek valódi jelentőségét, és Vámost népszerűségének tehertétele kétségkívül sokféleképp nyomja. Ha nem a magyarról lenne szó, akkor is így mondanám: nem igazán "normális" az erre-normás közfelfogás." 

Az Alexandra Könyvesház további programjairól ITT olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates