2010. december 11., szombat

# szépirodalom

Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei

"Az időutazó felesége szerzőjének legújabb regénye igazi megható mese a halálon túl is tartó szerelemről, a gyász feldolgozásáról, és az igazi testvéri összetartásról.
A legendákkal övezett híres londoni viktoriánus temető, a Highgate szomszédságban áll egy fura ház, a Vautravers. Mielőtt rákban elhunyt, itt élt az excentrikus Elspeth, aki lakását Amerikában élő ikernővérének huszonegy éves ikerlányaira, Juliára és Valentinára hagyta. A lányok birtokukba veszik Elspeth hagyatékát, beköltöznek a lakásba, és lassan felfedezik Londont: megismerik szűkebb környezetüket, a baljós árnyakkal teli temetőt, a bogaras szomszédokat, sőt, Elspeth volt szeretőjét, a megtört lelkű, gyászoló Robertet is.
Az ikrek kapcsolatára azonban rányomja bélyegét Valentina rossz egészségi állapota, a folyamatos egymásra utaltságuk, és egy szörnyű titok, amely miatt anyjuk és Elspeth valamikor régen örökre eltávolodtak egymástól.
Amikor Valentina és Robert kapcsolata elmélyül, kiderül, Elspeth kísértetként még mindig a lakásban él, és egyáltalán nem nézi jó szemmel a bimbózó viszonyt...
Az időutazó felesége szerzőjének legújabb regénye igazi megható mese a halálon túl is tartó szerelemről, a gyász feldolgozásáról, és az igazi testvéri összetartásról. "

Sokáig szemeztem ezzel a könvvel, mire sikerült elolvasnom.

Ez volt az első könyv, amit olvastam az írónőtől. Sok pozitív véleménnyel találkoztam róla. Az írói stílusa nagyon tetszett.

A történet az ikrek kapcsolatát és a kísértetek világát dolgozza fel, mutatja be. Ez a két téma szerintem mindenkinek elindítja az agytekervényeit. :-)

Mint általában az emberi kapcsolatokban, az egyik fél dominánsabb a másiknál. Az ikreknél ez még jobban kijön szerintem. Sokat hallottam már az ikrek ragaszkodásáról, megérzéseiről. A könyv is bemut néhány ikres furfangot, pl. kihasználva a hasonlóságukat, sokszor felcserélték magukat...

A történet egy temető mellett játszódik, és mint lenni szokás, a kisértetek itt is felbukkannak...

Nem szeretném a poént lelőnni, ezért csak röviden érinteném még a könyv lényegét.

Minden családra nagy hatással van egy rokon elvesztése. Főleg úgy, hogy közeli rokonunk és nem is ismerhettük. A hatások megváltoztatják jövőt. A meghalt rokon halála után is képes bonyodalmat okozni.

A könyv utolsó kb. 50-60 oldala megváltoztatta a bennem az addig felépített történetet. Olyan események vannak itt a végén, amit az előtte történtekből nnem gondoltuk volna...

Amikor a könyv végére értem, arra gondoltam, hogy ó, vége van, de kár... Még egy pár oldalt hiányoltam belőle, kicsit gyorsan le lett zárva számomra.

Alapjában viszont egy jó könyvnek találom, nem hiába mondják erről, hogy ez az év egyik nagy sikerkönyve.


A könyvet köszönöm a Lírának!






Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei

Megjelenés: 2010. szeptember 17.
ISBN: 9789632930763
Kiadó: ATHENAEUM
Oldalak száma: 425 oldal
Kiadás éve: 2010

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates