2010. október 15., péntek

# szépirodalom

Cecelia Ahern: Talált tárgyak országa

Sok jót hallottam már Cecelia Ahernről, illetve a könyveiről, és régóta szerettem volna már elolvasni egyik regényét. A Talált tárgyak országa igencsak felkeltette érdeklődésem a tartalma alapján, így nagyon örültem, mikor 25%-kal olcsóbban meg tudtam vásárolni. (Köszönet az Első Könyvsiker Kölcsönzőnek, és Nikinek, aki ajánlotta, mármint a könyvkölcsönzőt.)

A történet:
Sandy Shortt kényszerbeteg. Amióta tízéves korában eltűnt a szomszéd kislány, mániákusan keresgél, nem tudja feldolgozni, ha elvesznek a dolgai. Kutatószenvedélye annyira magával ragadja, hogy magánnyomozóként keres eltűnt személyeket.
Jack Ruttle is kétségbeesetten keresi öccsét, Donalt, akit egy éve mintha a köd nyelt volna el. Amikor megtalálja Sandy hirdetését egy újságban, érzi, hogy a nő segíteni fog rajta.
Miközben Donal után kutat, egyszer csak Sandy is eltűnik, méghozzá egy olyan helyen köt ki, aminek létezéséről addig álmodni sem mert: az elveszettnek hitt fél pár zoknik, lakáskulcsok és a nyomtalanul eltűnt emberek birodalmában. Ez az új, szórakoztató és vidám világ, kedves, ám néha furcsa lakóival együtt befogadja Sandyt, ő azonban másra sem vágyik, csak hogy megtalálja a hazavezető utat.

Hogyan is összegezzem néhány szóban azt, amit ez a regény nyújtott?
Csak címszavakban:
- Izgalmas és rejtélyes (ld. nyomozások, eltűnések, keresgélések)
- Meseszerű (az erdőn keresztül egy különös világba vezet el minket, ahol nemcsak  az elveszett tárgyak, hanem az elveszett emberek, állatok, illatok és hangok(!) is megtalálhatók)
- Kérdéseket vet fel (de most komolyan: hová tűnnek a fél pár zoknik???)
- Szomorú és könnyfakasztó - főleg a vége. Nem vagyok egy érzelgős típus, de ez a könyv engem is megríkatott. Vajon Sandy tényleg járt azon a különös helyen? Vagy csupán a betegsége miatt képzelte az egészet? Létezik ez a hely egyáltalán?
Én hiszek benne, hogy létezik és tényleg járt ott (hiszen "bizonyítéka" is van rá), mert hinni akarok a mesékben, még felnőtt fejjel is!
Miközben Sandy ebből az új világból próbál hazajutni, bepillantást nyerhetünk gyermekkori éveibe is, illetve más emberek sorsát is  is megismerhetjük.
Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert tényleg megéri elolvasni!


A mindössze huszonnyolc éves Cecelia Ahern, a volt ír kormányfő lánya ünnepelt írónő szerte a világon. 2004-ben, alig huszonhárom évesen írta első regényét, a P.S. I love you-t, amely nyomban világsiker lett, több mint negyven országban adták ki, és a könyv alapján készült film is nézők millióit vonzotta a mozikba.
További regényei: Bárcsak láthatnál, Ahol a szivárvány véget ér, Bennem élsz.

1 megjegyzés:

  1. Tetszett a könyv, bár nem ez a kedvenc Ahern regényem. Egy kisebb szobányi eltűnt zoknim már nekem is van valahol:)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates