2010. február 27., szombat

# szépirodalom # történelem

Zsigray Julianna: Erzsébet magyar királyné


A fülszöveg:
„Mi történt? Az ország uralkodójának felesége az anyanyelvükön szólt hozzájuk. Magyarul beszélt, kissé merev, de tiszta magyarsággal, és nem tartott a kezében felséges kéziratot, amelyből felolvasta volna a felséges beszédet. Finom, ifjúságtól meleg szájából egyszerűen, üdén buggyantak ki a szavak. Halk, kis lélegző szünetekkel beszélt. Az édes asszonyhang sugárzott a levegőben. Amit mondott, talán nem lett volna sok egy más ország császárnéjától, egy más ország népe előtt. De itt, a Hofburg hideg márványtermében, a császári csillárok jégszilánkjai alatt, olyan volt, mint a mennyei üdvözlet... - A mi királynénk - mondta hangtalanul Ferenczy Ida, és Andrássy gróf bólintott. Megértették egymást némán.

Ferenc József gyönyörű feleségéről, a legendás Erzsébetről sok könyv jelent meg az elmúlt években is, de olvasmányosságával, romantikus hangvételével valamennyi közül Zsigray Julianna szép regénye.”

A könyv nem történelem könyv stílusában íródott, hanem úgymond rendes regényként. Részletesen le van írva Sissi esküvője, megkoronozása, élete. Nekem tetszett a regény stílusa és persze a történet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates