2010. február 27., szombat

# szépirodalom # történelem

Eleanor Herman: Királyok szeretői

Szokatlanul, de a könyv fülszövegével kezdeném:
„Királynak lenni nem könnyű mesterség- már csak azért sem, mert a felség a legritkább esetben választhat magának kedve szerint házastársat. A legfőbb úr felett a dinasztikus érdek uralkodik. Évszázadok tanúsága szerint a király mellett igen hamar feltűnik a szerető, sőt gyakran a hivatalos metreszek egész sora. Királyi fenség választottjának lenni még nehezebb- ezt VIII. Henrik lefejezett hitveseitől a tragikus véget ért Lady Dianáig számos példa tanúsítja. És az irigyelt-gyűlölt nagyhatalmú kegyencnők? Az ő életük sem fenékig tejfel… szépségük, vonzerejük múlandó, s az ajtó előtt már türelmetlenül ott toporog a következő kedves. Fellobbanó királyi vonzalmak, hirtelen lett hatalmas vagyonok, csöndes tragédiák, Európa-szerte zajos botrányok, látványos bukások, no és persze szépszámú fattyúgyerek jelzi egy-egy kegyencnő üstökösként felívelő, majd hullócsillagként véget érő pályáját.
Eleanor Herman ezeket a sajátos szerelmi történeteket választotta gyönyörű képekkel illusztrált könyvének témájául. Az alapos forráskutató szenvedélyes kíváncsiságát párosította a véleményét nem titkoló, könnyed tollú újságíró erényeivel. A végeredmény: egy rendkívül olvasmányos, a világ számos nyelvére lefordított és mindenhol sikerrel övezett, a széles olvasóközönség figyelmére méltó munka.”

Mint a fülszövegből is kitűnik, egy uralkodó se szent, hiába próbálták őket úgy néha annak beállítani. A királyok kedvesei amilyen hirtelen magas pozíciókba kerültek, olyan hirtelen kerülhettek mélyre is, új szerető feltűnésének köszönhetően. Némelyik királyi szerető befolyásosabb volt a királynál, mint maga a királyné.
A könyv tartalmaz képeket a királyi szeretőkről, amiket nagyon érdekesnek találok.
Szerintem jól meg van szerkesztve a könyv, tartalmas olvasnivaló.
Ajánlom azoknak, akiket érdekel a történelem. Ezeket se nagyon tanítják a történelem órákon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates