2010. február 7., vasárnap

# életmód-nevelés-társadalomtudomány-tudomány

Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez

Ina May Gaskin az egyik leghíresebb bába. Egy olyan szakmailag elismert bába, aki orvosi konferenciákon osztja meg tudását, tapasztalatát a szülészet szakembereivel.
Ez a könyv egyféle bibliája a szülőknek a szülővé válás időszakához. Mindent tartalmaz, amit tudni érdemes, mind a folyamat egészségi (orvosi) vetületéről, mind a lelkiről.
A legmeglepőbb, és talán a legfontosabb vonása, hogy a könyv nagy részében szüléstörténeteket tartalmaz. Nem akármilyen szüléstörténeteket, pozitív szüléstörténeteket. Ezzel azt az egyensúlyt teremti meg, amit az "eseményvadász" mai ember magának leképez a világ majd minden történéséről. Jobban figyelünk a borzalmakra, ez van.
Ezeket a szüléstörténeteket viszont nyugodtan olvasgathatjuk, pozitívak, gyönyörűek, könnyet fakasztóak. A maga valóságában írja le a történéseket, a maguk természetes fordulataival, mindazzal a lelki csodával, ami egy kisgyerek érkezése során megélhető. Ami még nekem sokat adott, az a közösség bemutatása, ahova a szülő nők kerültek, az a női (asszonytársi) támogatás, amit talán korábban otthon, az idősebb, tapasztaltabb nők között meglehetett természetes módon. Amit az igények támasztása miatt (is) a mai modern szülészet próbál visszacsempészni a kórházi biztonságba a dúlákkal, lelkiekben is támogató szülésznőkkel, otthonos kiegészítőkkel.
Lassan, óvatosan vezet be a szülés realitásába, feladataiba, amit mindig is tudtak (mert ismerték) természetes úton kezelni.
Nevéhez fűződik a Gaskin manőver, amely egy javasolt testhelyzet arra az esetre, ha a baba válla elakadna.

Ezek a szülések a Farmon történtek, amit ők hoztak létre, és ép a szülésközpont miatt vált híressé. Itt a szülések 98,6% természetes módon, hüvelyi úton történik. Mesél a táplálkozás fontosságáról, amivel megelőzhetőek várandóssági problémák nagy része. A lelki tényezőkről, külső hatásokról, amik befolyásolhatják az anyát, így a vajúdás, a szülés természetes folyamatára is kihathatnak. Ami talán a legjobb ebben a könyvben, hogy a lebilincselő történeteket, és Ina May Gaskin természetes hozzáállását megtapasztalva, észrevétlenül kezd egy nő bízni magában, saját képességeiben, az önmagáért érzett felelősség erejében, és abban hogy ez egy természetes életfolyamat, és ő ehhez hozzátartozik főszereplőként.
Alapmű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates