2010. január 28., csütörtök

# szépirodalom

Vámos Miklós: Félnóta


Ezt a könyvet is karácsonyi ajándékba kaptam. Utánaolvastam a neten, és sajnos nagyon lehúzták, pl. a moly.hu-n többen is írták, hogy a felénél abbahagyták, annyira unalmas.
Sebaj, én belevágtam. Az elején még egész érdekesnek tűnt, röviden arról van szó, hogy régi jóbarátok emlékkoncertet szerveznének egykori legendás együttesüknek, a Barikádnak – ennek apropóján indul a nosztalgiázás, a régi szép idők, koncertek, utazások, csajozások, fiatalos lázadások és egyéb korszakbéli történések felelevenítése. És innentől kezdve az egész regény a nosztalgiázásról, a barátok emlékeiről szól!
Kb. a 135. oldalon jártam, mikor nekem is elegem lett, hogy „Történjen már valami!”; majd átlapoztam csomó unalmas oldalt… (és baromira zavart, hogy hol E/3-ban, hol E/2-ben mesél az író - biztos van jelentősége, de nekem nem „jött le”) … Na de a lényeg, jelentem: becsülettel végigolvastam!
Vámos Miklósnak ez az egyik első regénye, még a 80-as évek elején írta, most adták ki újból.


Kis kedvcsináló a moly.hu-ról:

„Vámos Miklós regénye nemzedékregény. A harminc-negyvenéveseké, ha úgy tetszik, egy korosztály legendatára. Egyszerre kegyetlen számadás, mert egy generáció szembesülhet balfogásaival, tévedéseivel, egykori önmagával, és szép vallomás, hisz az ifjúságot idézi vissza.”

Vámos Miklós életrajzát, bibliográfiáját most nem másolom ide, hiszen hivatalos honlapján minden megtalálható (könyvek, publicisztika, műsorok … stb. és az aktuális hírek is): http://www.vamosmiklos.hu/

6 megjegyzés:

  1. Huh, én anyósomnál láttam ezt a könyvet és csak belelapoztam, de nem az a fajta aminek nekiülnék. Pedig ő is felajánlotta, hogy kölcsönadja, de visszautasítottam! :)

    VálaszTörlés
  2. Az Apák könyvét olvastátok? Van jó pár olyan könyv, amire azt mondom, hogy a leg-leg-leg, ez az egyik. Valami fantasztikusat alkotott azzal a könyvével.
    Ezt amúgy még nem olvastam. ;o)

    VálaszTörlés
  3. Hät... öszinten, nekem Vämos Miklos a kedvencem es nincs olyan könyve, publikäcioja, cikke, amit nem olvastam volna. (hacsak el nem dugta elölem)
    Na de a Felnota... irtam is neki, hogy ne haragudjon mär, de ez annyira nem. Olvasäs közben ugy ereztem, ha kihagynek 2-3 oldalt különösebb nehezsegek nelkül tudnäm követni a cselekmenyeket. Bemäsolom ide mit irtam neki es azt is, hogy mit välaszolt rä.
    o)
    Vegeztem...kivegeztem... tegnap estere sikerült.
    Megkertem a kisfiamat, hogy amig nem fejezem be a könyvet, legyen olyan kedves es ne szülessen meg. Rendes volt, most kezdett pakolni :o) De meg irok gyors egy velemenyt, aztän megyek es kilakoltatom :o)
    Öszinte leszek: "Nyögvenyelös volt". Amit irtam mär közben is. Ugy ereztem, ha kihagynek 3-4 oldalt különösebb nehezsegek nelkül tudnäm követni a cselekmenyt. Ennek ellenere nem hagytam abba, kiväncsi voltam, kiväncsi voltam hova vezet, mi lesz belöle.
    Ez olyan, mint... sosem ertettem az embereket, akik kepesek otthagyni egy szinhäzi elöadäst, mondvän, hogy sz@r. Meg sosem lättam sz@r darabot, maximum erdekesen rendezettet... Erre is azt mondanäm: erdekesen irt. Erdekesen - reszletesen. Olyan naplo fele, csak ez nem Bridget Jones-e, hanem Vamos Miklose-pontosabban Mukie.
    Azt hittem többet "kapok" a 60-as, 70-es evek filingjeböl, de inkäbb többet kaptam a 60-as, 70-es evek VM-jeböl.
    Összessegeben veve - nem tudom összessegeben veve :o) .... Ez a könyv egyelöre nem került a "mostanäban megegyszer olvasni" polcra.
    es a välasza rä:
    Kedves Csibu,

    Bocs, hogy csak most válaszolok erre, nem is tudom, hogyan történt. Természetesen sajnálom, de teljesen rendben van, nem kell minden könyvet szeretni. Nekem sem a kedvencem, inkább csak szép emlék.

    Minden jót, főleg a családi élethez.

    Üdv,

    VM

    VálaszTörlés
  4. Hát, Tina... az ajánlóban nem akartam írni, meg próbáltam azért finoman fogalmazni, de jobb h nem olvastad el :) Én is csak azért rágtam át magam rajta, mert nem bírtam volna ki, ha nem tudom meg, mi sül ki belőle.
    Niki: Nem olvastam, de nekem is ajánlották. Kedvencem a Bár c. novelláskötet, jó rég olvastam már, lehet h majd kiveszem a könyvtárból újból.

    VálaszTörlés
  5. Csigamami, látom, Te is most írtál :)
    Hááát... ha neki sem a kedvence...

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagy kedvenc Vámos Miklós. Kislányként nagyon vágytam arra, hogy egyszer beszélgessek vele."Rajongtam" érte, kislányosan.

    Nem tudtam még túl sokat beszerezni,de ami van arra kincsként vigyázok:)

    Ahogy az ajánlókat is olvasom, ennek is inkább a mondanivalója a lényeg, de lehet annyira kusza volt még az ő fejében is, hogy ilyen unalmasan jött ki:)

    VálaszTörlés

Follow Us @soratemplates