2019. július 4., csütörtök

# letye-petye

Letye-petye 4. - Bea





Sziasztok, Drága Olvasóink!

A Letye-petye rovatunk júliusi témájának kiválasztása során az általam ajánlott téma lett megszavazva, ami nem más, mint:


LMBTQ – Jó, hogy vannak ilyen témájú könyvek is?


Az LMBTQ témájú könyvekről annyit kell tudnod, ha még nem találkoztál vele, hogy a  mai világban előszeretettel használt kifejezéssel élve, a ,,más” emberekről és történeteikről szólnak.

(Az LMBTQ jelentése: L – leszbikus, M – meleg, B – biszexuális, T – transznemű, Q - ők is a közösség tagjai, de nem érzik úgy, hogy egy bizonyos betűt a magukénak vallanának, vagy, hogy valamelyik csoportba egyértelműen beletartoznának.)

Kezdeném azzal, hogy én mindig is szerettem TABU témákról olvasni, és bár már egyre inkább elfogadott ez a téma a világban, még mindig úgy érzem, hogy ide tartozik. Az emberek többsége a mai napig nem tud megbarátkozni azzal a ténnyel, gondolattal, hogy valaki másképp éljen vagy éppenséggel másképp érezzen, mint ő, hiszen nem elfogadott. Ez a baj, tudniillik ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más. Mindig is érdekeltek azok, akik valamiben, valamivel eltérnek az átlagtól. Foglalkoztat, az egész helyzetük, a létük és az érzéseik, amelyekkel kapcsolatban már nem egy sorozatot, filmet néztem meg és könyvet olvastam el. A mai napig változatlanul elgondolkoztat a téma. Próbálom megérteni, hogy mi ez a nagy ellenállás velük szemben? Mégis mitől lennének ők annyira mások? Attól, hogy nem ugyanahhoz a nemhez vonzódnak? Na és aztán? Azért, mert valaki a paradicsomot szereti jobban és nem a paprikát, akkor ő máris társadalmilag elítélendő? Nem hinném. Természetesen nem azt mondom, hogy mindenkinek úgy kell állnia ehhez a dologhoz, ahogy én teszem, és biztos vagyok benne, hogy sokak több példát is fel tudnának hozni, hogy nekik mi is a kifogásolni valójuk velük szemben. Én úgy vélem, csak tisztelnünk kellene egymást kölcsönösen, és az égvilágon semmi probléma nem lenne. Khm…azt hiszem, kicsit eltértem a tárgytól… xD

Visszatérve!

Fentebb említettem, hogy már régebben is néztem ezzel a témával kapcsolatos sorozatokat. Az egyik ilyen: A fiúk a klubból volt. Pár meleg srác és felnőtt férfi mindennapjait követhetjük végig. A másik pedig a The L Word c. sorozat, amelyben pedig a leszbikusok életébe kapunk betekintést. Mindkét sorozat nagyon tetszett. Majd jöttek a filmek. Ezek közül is kettőt emelnék ki. Talán az első film, amelyik nagyon megdöbbentett, de még annál is jobban felkeltette a figyelmemet a Túl a barátságon c. film volt. Mikor megláttam, hogy Heath Ledger (szegény cukipofám, Isten nyugosztalja!)  és Jake Gyllenhaal játszik benne, hát csak fogtam a fejem. Azért is, mert először nem akartam elhinni, hogy ők ilyen szerepet elvállaltak, másodszor pedig azért, mert annyira hitelesen tudták eljátszani, hogy csak pislogtam. Rokonszenvesek voltak. A kettejük közti kapocs valahogy annyira erősnek tűnt. Éreztem az egymás iránt érzett vonzalmat, bizsergést, összetartozást (amit pl. a Szürke 50 árnyalata film közben még egy leheletnyit sem. Szörnyű, hogy elrontották azt a filmet. Filmet? Az egész sorozatot.) Teljes mértékig átéltem a nehézségeiket, kínlódásaikat. Igazán felkavaró volt. Ezen kívül, ami még nagyon nagy hatással volt rám, az a Szólíts a neveden! c. film. Egy tini srác és egy felnőtt férfi szerelméről szól. Mindenképp ajánlom figyelmébe ezt a 2 filmet annak, aki még nem látta, ill. a könyvet, aki még nem olvasta!

Lássuk a könyveket! Az első, ami a kezembe került az LMBTQ témájú könyvek közül, Becca Prior: Stockholm-szindróma c. könyve volt.

Megláttam a könyvesboltban és nem tudtam ott hagyni. Elolvastam a fülszövegét és abban a pillanatban eldöntöttem, hogy én ezt el fogom olvasni. Meg kell, hogy mondjam, ezzel sikerült is rögtön beledobnom magam a mélyvízbe. Nem egy egyszerű, könnyed olvasmány. Melegek - melegek hátán, nem kevés erotikus résszel. Ez még hagyján, de maga a téma sem tartozik a leggyengébbikek közé. Mégis… Nekem annyira tetszett, hogy 2 nap alatt kivégeztem (és itt egy 540 oldalas könyvről beszélünk). A lényeg az, hogy annyira megtetszett Becca Prior stílusa, hogy azóta már A tanítvány c. sorozatát is beszereztem és tervben van a többi könyve is. Mindet szeretném elolvasni és a polcomon látni! J
Szerintem, az ilyen történetekből mélyebben megismerhetjük ezeket az embereket. Jobban átérezhetjük a helyzetüket, ami nagyon nehéz egy olyan világban, ahol nem fogadják be őket teljesen! Úgy gondolom, hogy nagyon jó, hogy LMBTQ témájú könyvek is megtalálhatók már a könyvpiacon. Igazából, a sok erotikus leírás ellenére (amit nyugodt szívvel át is ugorhatunk!), olyan történeteket olvashatunk, amelyek nem sokban különböznek a heteroszexuális szereplőkétől.
Mindenesetre, akit érdekel a téma, egyáltalán ne féljen belekezdeni és betekinteni ,,mások” életébe és érzelmeibe, mert valami olyat is kaphat tőle, amit az átlag könyvektől nem.

Én személy szerint örülök, hogy egyre több ezt a témát feldolgozó könyv, film, sorozat is jelen van az életünkben, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, segít abban, hogy az ember még inkább toleránsabbá válhasson. Minél többet beszélünk róla, annál több esély van erre! ;)



Neked mi a véleményed? Szerinted, hogy jó, hogy van ilyen is a könyvpiacon?






Drajkó Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Follow Us @soratemplates