2017. július 2., vasárnap

Robert Mazur: A drogbárók bankáraKiadó: TWISTER MÉDIA KFT.
Oldalszám: 384 oldal
Megjelenés: 2017. április 13.
Méret: 210 mm x 140 mm x 15 mm
Kötés: Ragasztott
ISBN: 9786155631368

Egy beépített ügynök elképesztő története a drogkartellek nemzetközi pénzmosó-hálózatának leleplezéséről

Egy beépített ügynök igaz története arról, hogy miként számolta fel a gátlástalan bankárok pénzmosó-hálózatát, akik bonyolult, nemzetközi pénzügyi rendszerek manipulációjával szolgálták ki drogbárók (Pablo Escobar), korrupt politikusok (Manuel Noriega), terroristák (Oszama bin Laden) és adócsalók igényeit.
ROBERT MAZUR éveket töltött azzal, hogy beépüljön a medellíni kartell bűnözőinek hierarchiájába. A korrupt bankárok és üzletemberek, akikkel összebarátkozott - sokan közülük továbbra is befolyással bírnak a világ sorsára - Bob Musella néven ismerték: úgy tudták róla, hogy gazdag, nagystílű, jó alvilági kapcsolatai vannak, és szeret jól élni.

Méregdrága lakosztályokban buliztak, palackszám itták a világ legfinomabb pezsgőit, Rolls-Royce kabrión jártak, és magángépeken repkedtek. De Mazur Armani öltönye alatt és Renwick aktatáskájában csöndben forgott a felvevőkészülék, és gyűjtötte a terhelő bizonyítékot a bűnözők ellen. Azután egy színlelt esküvő alkalmával ő vezette a razziát, amely megrázta az egész alvilágot. A művelet végén világszerte több mint nyolcvan férfi és nő ellen emeltek vádat. Az C-Chase művelet minden idők egyik legsikeresebb fedett műveleteként került be az USA bűnüldözésének történetébe, és az akció során begyűjtött bizonyítékok döntő szerepet játszottak a Manuel Noriega tábornokra kimondott ítéletben.

A drogbárók bankára annak történetét meséli el, hogyan járult hozzá Mazur gátlástalan bankárok lebuktatásához, akik bonyolult, nemzetközi pénzügyi rendszerek manipulációjával szolgálták ki drogbárók - köztük Pablo Escobar -, korrupt politikusok, adócsalók és terroristák igényeit. Szélesebb értelemben megrázó krónika ez talán minden idők legnagyobb és legkifinomultabb pénzmosó vállalkozásának emelkedéséről és bukásáról - egy olyan vállalatról, ami évi több száz millió dollárt forgalmazott és mosott tisztára. Valójában azonban megdöbbentő és eleven portré egy beépített ügynök életéről - és az áldozatokról, amelyeket ez a munka megkövetelt.

Veszélyes hazugságok, hajszál híján megúszott lebukások és zaklatott menekülések: A drogbárók bankára éppoly lebilincselő és fordulatos, mint a legizgalmasabb thriller - épp csak minden szava igaz.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

2017. áprilisában jelent meg a Twister Media gondozásában  Robert Mazur könyve, A drogbárók bankára.

Az 1980-as évek végén öt évig Robert Mazur lett "Bob Musella". Az ügynök, aki beépült a drogbárók közé, mint elismert pénzmosó. Kivívta bizalmukat, tiszteletüket. Aminek eredményeképpen sok magas pozícióban lévő bankár és drogbáró ellen indult büntetőeljárás. Erről a titokzatos akcióról olvashatunk részletes beszámolót a könyv lapjain. Valódi csemege, igaz történet ez.

Mostanában elég sok szó esik az egykori Nemzetközi Kereskedelmi és Hitelbankról (Bank of Credit and Commerce International, BCCI), méghozzá a szaúdi stróman, Ghaith Pharaon miatt, aki Budapesten vásárolt be luxusingatlanokból. Mazur könyvéből minden kiderül a diktátorok (Szaddám Huszein, Manuel Noriega), terroristák (Oszama bin Laden) és bankárok pénzét tisztára mosó pénzintézet mocskos praktikáiról és szövevényes ügyeiről. 

Kilencvenes évek eleji bedőléséig a BCCI a világ egyik legkiterjedtebb pénzügyi vállalkozása volt. A jelenleg is Interpol-körözés alatt álló Pharaon által irányított bank a hetvenes években a fejlődő világ országaiban terjeszkedett, ám idővel megvetette lábát Európában és az Egyesült Államokban is. Csalás, pénzmosás, vesztegetés, fegyverkereskedelem, terrorizmus támogatása, nukleáris technológiával való kereskedés, valamint prostitúció és illegális bevándorlás elősegítése – az amerikai szenátus vizsgálóbizottságának 1992-es jelentése szerint többek között ezek a bűncselekmények írhatók a BCCI és Pharaon számlájára.

Amikor Chinoy végre beszélni kezdett, a többi elnökségi tagot is magával rántotta. A bank célja az volt, hogy a pénzügyi közösségben úgy tesznek szert hatalomra, hogy az alvilág minden zugából begyűjtik a pénzt. Pénzt mostak, törvényhozókat fizettek le, politikusokat korrumpáltak, fegyverkereskedőket szponzoráltak, és a kedvenc ügyfeleiknek még prostituáltakkal is igyekeztek a kedvében járni.

A Drogbárók bankára szerzője, Robert Mazur 27 éven keresztül volt beépített ügynök, aki minden idők legnagyobb fedett műveletének keretében Robert Musella álnéven éveket töltött azzal, hogy beépüljön a kolumbiai drogkartellek bűnözőinek hierarchiájába. Nem csupán találkozott a drogbárókkal, hanem ő közvetített köztük és a világ korrupt nemzetközi bankárjai közt. Mazur öltönye alatt és aktatáskájában folyamatosan forgott a felvevőkészülék, és gyűjtötte a terhelő bizonyítékot a bűnözők ellen. A korrupt bankárokat és bűnözőket Mazur és újonc ügynöktársa Kathy Ertz színlelt esküvőjén tartoztatták le.

A BCCI háromszereplős megegyezést írt alá az Igazságügyi Minisztériummal, illetve a New York-i Körzeti Államügyészi Hivatallal, amelyben elismerte bűnösségét mind az illegális pénzforgalomra vonatkozó, szövetségi vádak, mind a New York állam által emelt vád tekintetében. Beleegyezett, hogy 550 millió dollár kártérítést fizet az USA-ban lévő vagyona átengedésével, továbbá 200 millió dolláros bírságot fizet be a Központi Jegybank részére, és felszámolja az egész világra kiterjedő hálózatát. A kormány hivatalosan és végérvényesen eltiltotta az USA-n belül folytatott tevékenységtől. Nem sokkal később a bank teljesen összeomlott, aminek eredményeképp a részvényeinek tulajdonosai világszerte több száz millió dollárt veszítettek.

A könyv szerzője 27 éven keresztül működött beépített ügynökként különböző drogkartelekben, és működött összekötőként a korrupt bankárok és az alvilág között. 

Valóban lebilincselő, egyenesen elképesztő, amit emberileg véghez vitt ez az ember, aki nemzetközi bankárnak és befektetőnek kiadva magát tevékenykedett. Lépésről lépésre ismerhetjük meg az alaposan és nagy gondossággal felépített akció részleteit. Megelevenednek a rendőrségi dossziék, nyomozati anyagok. A törvényesség teljes hátterével kihasználva ismeretséget, befolyással bíró, pozícióban levű döntnökökig látjuk az eseményeket. A beépített ügynök élete természetesen végig veszélyben volt, ennek tudatában vállalta az akciót. Az Egyesült Államok Vámügyi Szolgálatának különleges ügynöke, Robert Mazur élete megszűnt, amikor felöltötte magára Bob Musella titkos álarcát.

Igazi dokumentumregény, az első sikereken át, a végső leleplezésig hosszú és veszélyes út vezetett.

Magnetofon az aktatáskában, bedrótozott ügynökök, titkos fényképfelvételek, vallomásaik alapján került sor a bankárok és pénzmosók elleni perre. Nem csak a technikai háttér érdekes de félelmetesen emberi is a történet. A drog és a pénz mocskos összefonódása adja a cselekmény feszültségét. Egy hatalmas körforgás ez, amiből nincs kiszállás. Sajnos úgy tűnik, ott mindenki érintett, ez a világ mozgatórugója. A téma sokkolóan valós, eredeti, nem is csoda, hogy a filmesek is lecsaptak rá. A mozifilm tavaly került bemutatásra az Egyesült Államokban.(A könyv  elolvasása után, a bejegyzés megírás előtt elolvastam a http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/05/a-drogbarok-bankara.html és a http://konyves.blog.hu/2016/10/24/megjelenik_orban_terrorszervezeteket_szponzoralo_szaudi_szomszedjanak_igaz_tortenete#more11831791 bejegyzést.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése