2017. július 23., vasárnap

Leslie Potter: A játékszer

Kiadó:ABA KÖNYVKIADÓ

Oldalak száma: 542

Borító:PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Súly: 488 gr

ISBN: 9786155332913

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2016

A játékszer romantikus regény, nem éppen konvencionális erotikával dúsítva, de romantikával fűszerezett erotikus regénynek is nevezhető. Itt aligha a műfaj a lényeg, sokkal inkább az, hogy a szerző skrupulusok nélkül nyúl több olyan párkapcsolati témához, amelyek mindennek mondhatók, csak szokványosnak nem. A regény lapjain a szerző egy gyermekáldás előtt álló kis család örömeibe és problémáiba avatja be az olvasót megnyerő őszinteséggel.
A terhesség alatti szexuális élet például nem egyszerűen egyike azoknak a tabutémáknak, amelyekről már régen beszélni kellett volna, hanem felvet egy nagyon is elterjedt, nagyon is gyakori párkapcsolati, végső soron társadalmi problémát is. Tudniillik azt, hogy mit tegyen, hogyan viselkedjen, hogyan találja meg új helyét a családban és a párkapcsolatban egy addig elkényeztetett férj, amikor és ameddig a feleség érthető okokból inkább a hasában fejlődő új élettel van elfoglalva, mint vele.
Leslie Potter hőse, Luke, meglehetősen bonyolult módját választja e maritális problémák kezelésének, illetve megoldásának, ha létezik egyáltalán kielégítő megoldás. Egyrészt folyamatosan és többnyire mindkét fél megelégedésére szeretkezik állapotos feleségével, de a közbülső napokon, órákban sem tétlenkedik: a szomszéd ház erkélyén időről időre megjelenő másik fiatal hölgyet figyeli árgus szemekkel Na de hova vezet ez? Mi lesz ebből a hihetetlenül bonyolulttá váló családi helyzetből? Lehet, hogy a nő mégsem játékszer, s az sem vezet jóra, ha egy férfit csak a vágyai vezérelnek? Mindenre fény derül Leslie Potter regényéből, melynek minden fejezete felér egy házassági terápiás kezeléssel.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Több ember ajánlotta nekem ezt a könyvet, akiktől persze nem egyforma véleményt kaptam erről. Egy idő után úgy éreztem, hogy ha már ennyire sok ajánlást kaptam egy ennyire megosztó könyvről, ideje nekem is elolvasnom.
Igaz, kiszámítható, egyszerű és néha eseménytelen volt a könyv, de érdekes, laza, romantikus, néha erotikus volt és vártam, hogy mi lesz a vége. 

Miben látható annak az oka, hogy az enyhén pikáns romantikus művek, most ekkora népszerűségnek örvendenek?

A nők tagadhatatlanul imádják a romantikát, az erotikát, amit nem mindig kapnak meg. Okolhatjuk a férfiakat is ezért, (más a genetikájuk, más kódot hordoznak - olvassuk számos magazin oldalán) de a női igény is valahol elvész a mindennapi rutinban, fáradtságban, megszokásban. Másik oldalon, pedig a tehetem - e, ezt vagy azt a szexben, mit tehetek, ami nem tabu, vagy éppen, hogy az… Hogyan számolok el magammal, a lelkiismeretemmel, mit kezdek a gátjaimmal, stb. belső kérdéskörrel húzzák vissza vágyaikat a nők. Az erotika, a merész, a mindennapi rutintól elszakadó érzékiség, a saját test megismerésének lehetősége sejlik az ilyen típusú könyvekben, ez az oka az egyre terjedő sikerüknek. 

Nagy izgalommal vártam, hogy elolvashassam ezt a könyvet, aminek a műfaja valóban nem volt lényege, nagyon tetszett.

A kicsi erotikus vonal mellett a párkapcsolati válság volt a fő téma a könyvben. mit tegyen, hogyan viselkedjen, hogyan találja meg új helyét a családban és a párkapcsolatban egy addig elkényeztetett férj, amikor és ameddig a feleség érthető okokból inkább a hasában fejlődő új élettel van elfoglalva, mint vele.
A párkapcsolatok, házasságok természetes velejárói a krízishelyzetek, nagyobb érzelmi hullámzások. Egy kapcsolatban nem lehet tartósan azonos érzelmi hőfokon égni, nem ígérhetünk egymásnak élethosszig tartó boldogságot. Legnagyobb igyekezetünk ellenére is nehézségekkel találjuk szembe magunkat.
Az ezekhez való viszonyulás egyrészt egy tanulási folyamat eredménye, hiszen meghatározó, hogy mit láttunk otthon. Másrészt a kapcsolat aktuális állapotától, a párok érzelmi intelligenciájától, konfliktuskezelő képességétől és a kapcsolat érzelmi tartalékaitól is függ, mire vagyunk képesek a nehéz helyzetekben.
Minden párkapcsolati krízis esetén vannak jól körülírható okok. Sokszor ismételt mantra, hogy egy kapcsolat: „nem megy magától, nem tudjuk, hol rontottuk el, pedig eddig minden rendben volt!” Igen, a felszínen, de érdemes feltárnunk a mélyben a válság valódi okait.
Hullámvölgybe kerül a házasság, a feleség egy másik férfi karjaiban keresi a boldogságot. Ismerős forgatókönyv, ugye? Sokan gondolják, hogy a párkapcsolati válság megoldása egy új partner, új kapcsolat. Pedig ez nem segítség, legfeljebb időhúzás. Válság nélkül nincs tartós kapcsolat, fájdalom nélkül nincsen boldogság sem. A lecke, hogy megtanuljunk tanulni a nehézségekből. 

Leslie Potter A játékszer című könyvének hőse, Luke, meglehetősen bonyolult módját választja e maritális problémák kezelésének, illetve megoldásának, ha létezik egyáltalán kielégítő megoldás. Egyrészt folyamatosan és többnyire mindkét fél megelégedésére szeretkezik állapotos feleségével, de a közbülső napokon, órákban sem tétlenkedik: a szomszéd ház erkélyén időről időre megjelenő másik fiatal hölgyet figyeli árgus szemekkel Na de hova vezet ez? Mi lesz ebből a hihetetlenül bonyolulttá váló családi helyzetből? Lehet, hogy a nő mégsem játékszer, s az sem vezet jóra, ha egy férfit csak a vágyai vezérelnek? Mindenre fény derül Leslie Potter regényéből, melynek minden fejezete felér egy házassági terápiás kezeléssel.


(A könyv elolvasása után, a bejegyzés megírása előtt elolvastam a https://wmn.hu/elet/11178-a-parkapcsolati-valsag-10-leggyakoribb-oka-es-a-pszichologus-tanacsai és a http://www.nlcafe.hu/csalad/20150423/hazassag-valsag/ oldalakat.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése