2017. július 10., hétfő

Katherine Paterson- amerikai írónőKatherine Paterson Kínában született, 1932-ben. A kínai-japán háború 1937-es kitörését követően az ötgyerekes család három országban harmincszor kénytelen lakóhelyet változtatni.
"Hálás vagyok azért, hogy négy gyerekemnek nem kellett hasonló helyzeteket átélnie - jegyzi meg az írónő életrajzában az én írói munkásságomra azonban nagy hatással voltak ezek a korai élmények."
Már az Egyesült Államokban szerez angol irodalomtanári diplomát, majd hittantanárrá képezi magát, és 1957-ben Japánba költözik, ahol:
"tizenegy lelkészséget látogattam motorkerékpárommal".
Ösztöndíjat kap New Yorkba, s itt találkozik leendő férjével, John Bartshow Paterson presbiteriánus lelkésszel.
Első fia megszületése után (1964) kezd regényeket írni, de csak kilenc év múlva jelenik meg első kötete. Három évvel később azonban már elnyeri az év legjobb gyerekkönyvéért járó díjat, később az Amerikai Gyerekkönyvtárosok Szövetségének díját, majd 1998-ban az Andersen-díjat.

Könyvei: A Nagy Gilly Hopkins, Csillagnéző, Híd Terabithia földjére.

 
1975 és 1980 közt publikált négy különböző könyvével 2 Newbery medált és két Nemzetközi Könyvdíjat nyert. Egyike annak a három embernek, aki több jelentős nemzetközi díjat is megnyert:
  • "gyermekek-, és fiatal felnőttek számára készült irodalomban betöltött szerepéért" elnyerte a Astrid Lindgren-emlékdíjat a Svéd Művészeti Tanács díját 2006-ban (ez utóbbi a legrangosabb, gyermekirodalmi téren kapható elismerés).
  • 2011 és 2012 között ő volt az évente cserélődő nagyköveti poszt, a National Ambassador for Young People's Literature (Fiatal Emberek Irodalmának Nemzetközi Nagykövete) gazdája.
  • 2013-ban megkapta a Laura Ingalls Wilder medált az Amerikai Könyvtáros Szövetségtől.
(A bejegyzés megírásában segítségemre volt a http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése