2017. július 8., szombat

Gyereksarok 242.

Gianni Rodari: Torta az égen


Fordította: Sziráky Judith
Illusztrálta: Békés Rozi
Kiadó: Móra Könyvkiadó, 2014
Oldalszám: 104

A nálunk is jól ismert és szeretett író meseregénye nemcsak a gyerekek, a felnôttek képzeletét is megmozgatja.
Az olasz városkában nagy port kavar az égen megjelenô azonosítatlan tárgy, amely a felnôtteket rögtön a hadviselésre sarkallja, a gyerekeknek pedig izgalmakkal teli kalandokat ígér.
Részlet a könyvből:
"Egy áprilisi reggelen, úgy hat óra tájt, sokan várakoztak Róma egyik külvárosában, Trullóban, a belváros felé induló első autóbuszra. Amint a magasba tekintette, hogy lássák, milyen idő várható, elképedtek, mert a városnegyed égboltját szinte teljesen eltakarta valami hatalmas, kör alakú és sötét színű tárgy, amely mozdulatlanul lebegett a felhők helyén, vagy ezerméternyire a háztetők felett. Néhány "ó" meg "hű" hallatszott, majd egy kiáltás:
- A Mars-lakók!
Úgy hangzott, mint egy vészkiáltás, mindenki ordításban tört ki, és fejvesztetten futkosni kezdett. Ablakok nyíltak ki, kíváncsi fejek hajoltak ki rajtuk, mert azt hitték, hogy egy megszokott autóbalesetről van szó, aztán ők is felnéztek a magasba, és akkor lekezdődött a kiáltozás, ablakcsapkodás, redőnyhúzogatás és papucscsattogás a lépcsőházakban meg az udvarokon."


Gianni Rodari olasz gyermek- és ifjúsági író. Pályáját pedagógusként kezdi, majd újságíró lesz. Tevékenységével ’az olasz gyermekirodalom nagy megújítója’ címet érdemelte ki. Egész munkásságát a gyermekek szórakoztatásának és tanításának szenteli. Művei nagy népszerűségnek örvendenek szerte a világon. Kis hazánkban több meséjét is meg filmesítik, többek közt a Torta az égen, Halló itt apu mesél! című munkáit. Nagy sikereket ér el a foglalkoztató könyvnek is beillő Meséld te a végét kötetével. Történeteiből egy válogatást is olvashatunk magyarul Zongora Bill és a madárijesztők címmel.

Az a bizonyos reggel... Nem, nem hisz mindenki ezzel kezdené. Ja, de mégis, a nagyszerű irodalmár, Gianni Rodari sem kezdte másként ezt a nagyszerű mesét. A már megszokott humorával örvendezteti meg az embert. Meglepő modern fordulatokkal tűzdelt nagyszerű olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Tehát azon a bizonyos reggelen Róma lakossága egy ismeretlen repülő tárgyra lesz figyelmes. Felbolydul a város apraja nagyja, hisz nem mindennap fordul elő, hogy egy furcsa kinézetű kerek valami eltakarja a napot.
„Közben a pékműhely helyiségéből előjött a kisinas, aki minden reggel ebben az órában indult útnak, hogy széthordja a kiflit és briósokat az eszpresszókba. A színültig rakott, illatozó kosarat a kerékpár kormányára akasztotta, felemelte jobb lábát, hogy a nyeregbe üljön, s ezalatt gépiesen a magasba pillantott. És - zsupsz! - máris a földön hevert, ő is, a kerékpár is meg a kosár is. Kiflik, briósok gurultak szanaszét a porban.
A római kisinasok arról híresek, hogy sohase pottyannak le kerékpárjukról. De egyszer mégis megeshet az, ami addig még sohasem fordult elő.
A pékmester kis inasa felpattant, s ordítva rohant vissza a boltba:
     Segítség! Leesett a Hold!
Legalábbis egy kozmikus katasztrófára volt szükség, hogy igazolja dicstelen esését.”
De mi lehet az? Kettéválik az addig egy világ és mind a gyermekek mind a felnőttek támadásba lendülnek a nagy „lepény” ellen. Ki-ki a saját fegyvereivel. A város felnőtt lakosai riadókészültséget rendelnek el és a teljes katonai elhárítás kivonul a „marslakók” ellen. A gyermekek kislapátot és vödröt ragadva fejest ugranak az ismeretlenbe.
 Torta vagy Marslakó repült át Róma kék egén? Kinek lesz igaza? Mekkora zűrt tud okozni egy szelet torta? Hogy is kerül egy lepény az égre, hát még ekkora? Mindezen, és ehhez hasonló kérdéseikre a mese elolvasásával választ találhatnak. (A bejegyzés megírásában segítségemre volt a http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése