2017. június 16., péntek

Kristin Hannah: FülemüleKiadó: Park Könyvkiadó Kft.
Oldalszám: 544 oldal
Megjelenés: 2017. február 09.
Kötés: Kartonált
ISBN: 9789633552391

Franciaország, 1939

Carriveau csendes kis falujában Vianne Mauriac férjétől, a frontra induló Antoine-tól búcsúzik. Nem hiszi, hogy a nácik megszállhatják Franciaországot, ám ez mégis bekövetkezik: menekülő franciák hordái érkeznek, teherautó-konvojok, tankok, az égboltot elsötétítik a repülőgépek, és bombák hullanak az ártatlan áldozatokra. Amikor egy német parancsnok rekvirálja a házát, Vianne a kislányával együtt rákényszerül, hogy egy fedél alatt éljen az ellenséggel. Élelem, pénz és remény nélkül, az egyre növekvő veszélyek közepette kénytelen egyik nehéz döntést hozni a másik után.
Vianne húga, Isabelle lázadó tizennyolc éves, aki az ifjúság nyughatatlan szenvedélyével keres értelmet az életének. Miközben párizsiak ezrei menetelnek a háború ismeretlen borzalmai elől, Isabelle találkozik a partizán Gaëtannal aki hisz abban, hogy a franciák az országhatárokon belül szembeszállhatnak a nácikkal, és szenvedélyesen egymásba habarodnak. Ám amikor a fiú elárulja, Isabelle csatlakozik az Ellenálláshoz, és többé hátra se néz: újra és újra az életét kockáztatja mások megmentéséért.
Kristin Hannah érzékenyen tárja elénk hogyan harcoltak a második világháborúban a nők. A Fülemüle két nővér története, akiket tapasztalataik, ideáljaik, vérmérsékletük és körülményeik elválasztanak egymástól, és mindketten saját veszélyes útjukon indulnak el a túlélés, a szerelem és a szabadság felé a németek által megszállt, háborútól szétszabdalt Franciaországban. E szívszorító regény a lélek erejének és a nők állhatatosságának dicsérete. Olyan könyv, amely mindenkihez szól, és egy életre szóló élményt nyújt.
◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

A New York Times bestseller-listáján szereplő szerző, Kristin Hannah huszonkét regényt írt. Az ügyvédből lett írónő fiával és férjével az Egyesült Államok északnyugati partvidékén és Hawaiin él.

Szeretem a történelmi, megható családregényeket, amik életszerűek, a mindennapi életről szólnak.
Nagyon megörültem, amikor láttam, hogy Kristin Hannah írónőnek olyan könyve jelenik meg ismét magyarul, ami egy történelmi témát dolgozz fel. Jelen esetben a regény eseményei az  1940-es évek elején kezdődtek, a II. világháború árnyékában Franciaországban. Nagy érdeklődéssel kezdtem el a Fülemüle olvasását.
A II. világháborút már sokféleképpen feldolgozta a szépirodalom, azonban a mai napig vannak történetek, amelyek elmondásra várnak. Kristin Hannah a németek által elfoglalt Franciaország, azon belül is az otthon maradt különleges nők történetét tárja fel, akik a maguk módján próbáltak túlélni és segíteni társaikon.

A második világháborút már sokan és sokféleképp feldolgozták. Az irodalomnak is örök témája a huszadik század közepének világa, a hatalmi harcok mellett a viszontagságok emberi arcának bemutatása. Ezek a történetek - ha érző és értő szerző tollából kerülnek az olvasó elé - mindig túlmutatnak magukon, mindig felfedezhetjük benne a ma emberét, a mi korunkat is. A jó történelmi regények arra irányítják figyelmünket, hogy az emberség útja minden időben járható. Miért gondoljuk, hogy csak a bajban kell segítő kezet nyújtanunk egymás felé - ha a szükség úgy hozza? Miért nem látjuk, hogy a világ alapvetően nem olyan borzalmas hely, hogy az emberi kapcsolatok nem a hatalmi érdekek játékszerei? S mielőtt mélyebben belelovalnám magam ebbe a gondolatmenetbe, inkább rátérek a regényre.
Ez a történet nem csupán Vianne és Isabelle története, hanem nagyon sokaké. Azoké, akik már éltek és részt vettek a háborúban, és azoké, akik sosem ismerhetik meg pontosan a háború titkait. Az egyéni sorsokat. Azokat a nőket, akik hősként harcoltak. A hősnőket, akik léteznek.  S a mai napig éreztetik bátorságukat. Róluk szól ez a regény.

"Ha e hosszú élet során megtanultam valamit, az így szól:
a szerelemben felfedezzük azt, akivé válni akarunk,
a háborúban felfedezzük azt, akik vagyunk."


Azoknak ajánlom ez a könyvet, akik szeretik a háborús, romantikus történelmi regényeket.(A könyv elolvasása után, a bejegyzés megírása előtt elolvastam a http://szembetuno.blogspot.hu/2017/02/kristin-hannah-fulemule.html is.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése