2017. június 24., szombat

Gyereksarok 240.Kalandok hősei

A digitális korban született gyermekek olvasásra szoktatása azért nem egyszerű feladat, mert nagyon sok olyan helyettesítő tevékenység áll rendelkezésükre, amely egyrészt azonnali sikerélményt nyújt, másrészt a játszó gyermeket teszi meg a kaland hősévé, aki úgy éli meg ezeket az játékokat, mintha ő maga lenne az, aki cselekszik. Ilyen típusú élményeket azonban az offline világban, a könyvek birodalmában is találhatunk.

A Napraforgó Könyvkiadó sorozatai, a Kalandos küldetés és a Te vagy az ész! pontosan azt az élményt nyújtják a gyermekeknek, hogy ők, az olvasók a történet cselekvő főhősei.

A sikerélmény garantált
 
A Kalandos küldetés úgynevezett „lapozgatós könyv”: az olvasás során nem hagyományosan, folyamatosan haladunk a kötetben, hanem ide-oda kell ugrálni a különböző szócikkek között, hiszen az olvasó maga dönti el, hogy merre indul tovább a történetben.
Mindig adott egy kiinduló szituáció: egy rejtély vagy megoldandó feladat, amelyet a főhősnek, vagyis az olvasónak kell megfejtenie. Azonban a megoldás menete már az olvasón múlik: ő bújik bele a főhős szerepébe, így maga határozza meg azt, hogy az adott feladatra adott válaszok közül melyiket fogadja el, így arra indul tovább. Ha a megoldása helyes volt, akkor továbbléphet a történetben.
Igen ám, de mi van akkor, ha tévedett?
Aggodalomra semmi ok, ugyanis a kötet minden egyes alkalommal rámutat arra, hogy hol tévedett az olvasó, és visszairányítja ahhoz a ponthoz, ahonnan újra bekapcsolódhat a történetbe.
Tehát a kalandokat – hosszabb vagy rövidebb idő alatt – mindenki be tudja fejezni, így a sikerélmény garantált. Sőt, az olvasó gyermekek rádöbbenhetnek arra, hogy az iskolában elsajátított ismeretanyag nem „halott tudás”, hanem a mindennapi életben is jól használható. Ezen kívül nagy örömöt jelent a kis olvasóknak a felfedezés, hogy sokkal többet tudnak annál, mint amit feltételeztek magukról, így növeli az önbizalmukat is.


(A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu)


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése