2017. június 17., szombat

Gyereksarok 239.
Egyszer ​volt… Az emberiség történetének képes enciklopédiája
Egyszer ​volt… Az emberi test képes enciklopédiája

Talán generációs jellegzetesség, hogy a mai fiatal felnőttek legélénkebb gyermekkori élményei általában a televízióban látott rajzfilmekhez, természetfilmekhez kötődnek.
A Kacsamesék, Csipet csapat és társaik közül azonban kiemelkedik egy francia sorozat, amelynek az elmúlt húsz évben semmit sem csökkent a népszerűsége: az Egyszer volt… az ember és Egyszer volt... az élet.

A Manó Könyvek a sorozat figuráival illusztrált gyermekenciklopédiát adott ki 2016-ban, amelynek témája természetesen az emberi test felépítése és működése. Emellett megjelent az emberiség történelmével foglalkozó testvérsorozat, az Egyszer volt… az ember enciklopédiaváltozata is.A két kötet alapjául szolgáló rajzfilmeket manapság az edutainment (szórakoztatva oktató) művek közé sorolnák, de alaposságukkal kiemelkednek az átlagból. A sorozatok atyjának, Albert Barillének különleges érzéke volt ahhoz, hogy úgy készítsen szórakoztató történeteket a gyerekeknek, hogy eközben az átadott tudás értéke semmit sem csorbul.
Ugyanez igaz a könyvváltozatra is: nagyon szőrszálhasogatónak kell ahhoz lennünk, hogy bele tudjunk kötni a kötetekbe foglalt történelmi vagy biológiai információba. Hiába testesítik meg a sejteket, kórokozókat (illetve történelmi alakokat) ugyanazok az állandóan vissza-visszatérő figurák, hiába van ott minden történet, életműködés irányítójának szerepében a nagy szakállú Mester, ha elfogadjuk a formátum kereteit, és lebontjuk a történetek metaforikus burkát, legbelül akkurátus tudományt találunk.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy e kötetek, ahogy a címükben szereplő enciklopédia szó is utal rá, nem a rajzfilmsorozatok tökéletes átiratai (aki ezeket keresve vásárolja meg őket, csalódhat). Nem történeteket találunk bennük, hanem szócikkeket, szövegdobozokat, kérdéseket és válaszokat. Mindezeket természetesen a jól ismert figurák, az erekben vonuló vörösvértestek, az űrhajókon röpdöső immunsejtek és a nagy ollókkal vagdosott DNS-szalagok színesítik.

Egyszer ​volt… Az emberiség történetének képes enciklopédiája

Írta: Albert Barillé
Fordította: Bayer Antal, Aczél Ferenc és Horányi Krisztina
Kiadó: Manó Könyvek, 2015-2016
Oldalszám: 232
A Föld keletkezése, az ember története megjelenésétől napjainkig, fontos találmányok, nagy felfedezők – egy csodálatos időutazás több mint száz tematikus oldalpáron, rengeteg színes illusztrációval és fotóval, valamint egy kisszótárral, ahol a kevésbé ismert fogalmakat magyarázza meg egyszerűen a Mester. Az átfogó enciklopédia – akárcsak a rajzfilmsorozat – játékosan, mégis érthetően és jól követhetően mutatja be az emberiség történetét.Egyszer ​volt… Az emberi test képes enciklopédiája

Mester és barátai, azaz Albert Barillé rajzfilmsorozatának ma is népszerű rajzfilmhősei ezúttal az emberi testben kalandoznak és közben bemutatják, hogyan épül fel, miként működik a szervezet. Látás, hallás, légzés, vérkeringés, az immunrendszer – testünk megannyi csodája, melyek felfedezését és megértését egyszerű ábrák, színes fotók és világos leírások segítik.
Akárcsak korábbi, az emberiség történetét bemutató enciklopédiánk, ez a kötet is szórakoztatva, játékosan tanít fontos ismereteket az ifjú olvasóknak.


(A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése