2017. június 3., szombat

Gyereksarok 237.Roald Dahl: A barátságos óriás

Illusztrálta: Quentin Blake
Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016
Oldalszám: 291
 9 éves kortól


Képzeld csak el, hogy fekszel az ágyban, mint Szofi, és egy óriás kéz hirtelen felkap takaróstul, és magával ragad.

Már azt hiszed, vége az letednek, amikor megtudod, hogy az óriás, a HATALMAGOS AZONÁLTAL BARÁTSÁGOS ÓRIÁS, röviden HABÓ.

HABÓ nem közönséges csontkrámcsáló óriás, ahhoz túlságosan is kedves és jámbor - Szofi legnagyobb szerencséjére. Ha ugyanis bármelyik másik óriás rabolta volna el az éjszaka kellős közepén, hamarosan felfalta volna reggelire. De ő – nem eszik mást csak orrborkát, egy undok, de mégis ehető növényfélét, és igazán barátságos.  Így lett végül Szofi és HABÓ valóban két jó barát.

Amikor Szofi megtudja, hogy az óriások Angliába loholnak, és egészben nyeldekelnek le kedves gyerkedliket, ő meg a HABÓ elhatározza, egyszer s mindenkorra véget vetnek a szörnyűséges emberevésnek! Együtt tervelik ki, hogyan értesítsék az angol királynőt arról, hogy emberevő óriások – szám szerint kilencen – szaladgálnak a világban, Tatárországban, Hólandiában, és eszik jóízűen a „gyerkedliket”.
Hármójuk zseniális terve végül is megmenti a világot az emberfaló óriásoktól, akik az angol hadsereg segítségével, bekerülnek egy óriási verembe, és attól kezdve nem ehetnek mást, mint orrborkát.
HABÓ pedig Szofival együtt marad a királynő udvarában, mi több, derék, jól nevelt „emberré” válik, akiből végül is író lesz. S hogy ez mennyi kaland közepette történhet meg, azon magad is elcsodálkozhatsz, bízva abban, hogy nincsenek óriások, ezért nem is nyúlnak be érted az ablakon, és nem is vihetnek magukkal.
Roald Dahl kém volt, kiváló vadászpilóta, csokoládétörténész és feltaláló, továbbá a Charlie és a csokigyár, a Matilda, A barátságos óriás, valamint számos nagyszerű történet szerzője. A barátságos óriás az első kötet a Kolibri Kiadó Roald Dahl-sorozatában, amelyben új fordításban jelenik meg a Matilda, illetve a későbbiekben további népszerű Dahl-regények is.


(A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://olvasovanevels.gportal.hu)

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Roald Dahl még a Matildával rabolta el a szívemet kiskoromban, de most, hogy megtudtam, megjelent A barátságos óriás című könyv új illusztrációkkal, azonnal lecsaptam rá. Kamaszként, szinte felnőtt fejjel is ugyanannyira élveztem, mint kicsiként!

    VálaszTörlés