2017. május 11., csütörtök

Siobhan Dowd: A láp gyermeke

Kiadó: PONGRÁC

Oldalak száma: 368

Borító: KEMÉNYTÁBLA

Súly: 530 gr

ISBN: 9786155131561

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2015

Fordító: Zubovics Katalin

Miközben a tizennyolc éves Fergus tőzeget ás Tally nagybátyjával az észak-ír határon, egy halott kislányra lel a lápban. Úgy tűnik, a gyermeket meggyilkolták.
Fergust szinte fojtogatják a körülötte zajló őrült események - a bátyja éhségsztrájkol a börtönben; Cora iránti érzései mindjobban összezavarják; a szülei állandó veszekedésben élnek a családra nehezedő terhek nyomása alatt; ráadásul valaki megpróbálja megzsarolni a fiút: futárnak használná, s csak a jó isten tudja, mit kellene szállítania -, a mocsárban talált gyermek története egyre titokzatosabb fordulatokat vesz.

A láp gyermeke megdöbbentő ifjúsági regény a béke nevében hozott áldozatról és az emberi szellem rendíthetetlen erejéről a zseniális Siobhan Dowd tollából.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Siobhan Dowd 1960-ban született Londonban. Iskoláit katolikus intézményben végezte, majd először klasszikus tanulmányokat folytatott Oxfordban, később a társadalmi nemek kutatásával és etnikai kérdésekkel foglalkozott Greenwichben. Irodalmi karrierje 1984-ben kezdődött a Nemzetközi PEN Clubnál. Éveken át harcolt az írók jogaiért és a szólásszabadságért különböző országokban. Angliába visszatérve az Angol PEN Club olvasók és írók programjához csatlakozott - a projekt során írókat vittek olyan társadalmilag hátrányos helyzetű területekre, mint például a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetei. Évekig dolgozott szerkesztőként, első regénye viszont csak 2004-ben jelent meg, ami azonnal meghozta számára az írói elismerést. Halála előtt létrehozta a Siobhan Dowd Alapítványt, amely hátrányos helyzetű gyerekekhez segít közelebb vinni az olvasást. 2007-ben hunyt el rákban.

Művei
Angol nyelven
  • Écrivains en prison. Genf: Labor et Fides (1997)
  • The roads of the Roma : a PEN anthology of Gypsy writers. Hatfield: University of Hertfordshire Press (1998)
  •  A Swift Pure Cry. David Fickling Books (2006)
  • The London Eye Mystery. David Fickling Books (2007)
  • Bog Child. David Fickling Books (2008)
  •  Solace of the Road. Random House Children's Books (2009)

Magyar nyelven:
  • A londoni óriáskerék rejtélye (2010)
  • Éles és gyors sikoly (2010)
  • A láp gyermeke (2015)

Siobhan Dowd A láp gyermeke című ifjúsági- és szépirodalmi regénye 2015-ben jelent meg magyarul a Pongrác Kiadó gondozásában.
Felnőtt fejjel olvasva e könyvet nosztalgikus érzés érezhető a megélt élményeknek köszönhetően. Megrázó, érdekes téma jelenik meg e kötetben, egy olyan történet tárul elénk olvasás közben, amit minden életkorszakban nehéz feldolgozni.
Egy nagyon jól megírt, gondolkodásra késztető könyvet olvashattam, amiben szó volt a felnőtté válásról, az életről, a halálról, becsületről, emberségről, őszinteségről.
Megrázó volt a könyv, de alig tudtam néha letenni, mert nagyon magával ragadott.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése