2017. május 28., vasárnap

Rita Falk: Télikrumpligombóc

Kiadó: MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ

Oldalak száma: 320

Borító: PUHATÁBLÁS

Súly: 258 gr

ISBN: 9786155617874

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2016

Fordító: Balla Judit

Franz Eberhofert, a testestül-lelkestül bajor rendőrt fegyelmi okokból helyezték át a nyüzsgő nagyvárosból csendes kis szülőfalujába, az ugyancsak jellegzetesen bajor Niederkaltenkirchenbe. Élete itt néha túlságosan is nyugodt mederben folydogál, esti járőrözései általában Wolfi kocsmájának pultjánál érnek véget, napközben pedig kedvenc tartózkodási helye süket nagymamájának konyhája, ahol ínycsiklandó ételeket ehet reggeltől estig. Apja, a kiöregedett 68-as lázadó közben vadkendert termeszt a hátsó kertben és folyamatosan Beatlest hallgat, amivel kishíján az őrületbe kergeti a kemény rockot előnyben részesítő fiát. A békés hétköznapokba azonban időnként zavaró események tolakodnak be. Itt van mindjárt a Neuhofer család, amelynek tagjai a legkülönösebb módokat választják az elhalálozásra. Annyira különös módokat, hogy Franz nyomozói szimata feléled és elhatározza, hogy utánanéz egy kicsit a morbid haláleseteknek. Ahogy egyre több gyanús körülményt fedez fel, az ügy is egyre érdekesebbé, ugyanakkor hátborzongatóbbá is válik…

A jó krimik, a jó ételek és a jó humor kedvelőinek – Nagyi hamisítatlan bajor receptjeivel.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Rita Falk, német író, 1964. március 30-án Oberammergau-ban született. Nyolc éves koráig a szülővárosában élt, majd szüleivel egy évre München-be költöztek, onnan pedig Landshut-ba, ahol humanista gimnáziumba járt. Münchenben él második férjével, aki rendőr. Három felnőtt gyermeke van.

Úgy tudom, a könyvsorozatot elkezdték megfilmesíteni is. Sebastian Bezzel játssza Franz Eberhofer szerepét. Az első rész 96 perces lett, és 2014. október 7-én vetítették először. Kíváncsi lennék, hogy milyen részeket emeltek ki ebből a kötetből. :) Az biztos, hogy Sebastian Bezzel jó választás volt, mint főszereplő, nagyon is illik hozzá a karakter. Remélem, egyszer szinkronizálják, és mi is megnézhetjük. Garantáltan nagyokat nevetne a néző.

A könyvsorozatnak eddig külföldön hat része jelent meg, várható a hetedik kötet.

E könyv elolvasása előtt még nem olvastam semmit sem Rita Falktól, de a Télikrumligombóc nagyon tetszett, mert a történet nem hétköznapi és unalmas sem volt. Vicces, kellemes hangulatú, szórakoztató könyvről van szó.

A karakterek őrülten hétköznapiak, azaz hétköznapian őrültek, akik persze nagyon szerethetőek, akiknek a jelleme jól ki volt dolgozva.
Bár a könyv műfaját tekintve alapjában véve egy krimi, igencsak sűrűn fordul elő benne olyan rész, aminél a hasunkat foghatjuk a nevetéstől. Fontos szerepet kap a humor, valamint a bajor ételek és receptek.

A Télikrumpligombóc nem egy átlagos krimi. Egy nagyon jó kikapcsolódást nyújtó olvasmányt kapunk, ahogy egyre jobban haladunk az olvasással. Élvezetes a történet, a szereplőket nagyon hamar meg lehet szokni úgy, mint  a kisvárosi hangulatot. 

Aranyos, olvasmányos, szórakoztató, humoros, élvezetes könyv, aminek a borítója is fantasztikus.

A borító, a történet, a cselekményvezetés, a szereplők jellemzése, a humor és a krimi szál nekem nagyon tetszett.

Alig várom, hogy a következő részeket olvashassam!

Ajánlom e könyvet azoknak, akik egy nagyon jó kikapcsolódásra vágynak!

(A bejegyzés megírása előtt elolvastam a http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2016/07/rita-falk-telikrumpligomboc-franz.html oldalt.)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése