2017. május 1., hétfő

Május 1. – miről nevezetes?A munka ünnepe, Munkás Szent József ünnepe 

A nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki, hogy ez a nap ünnep legyen. Azokról a gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk, amelyeket a munkások értek el. Robert Owen 1817-ben fogalmazta meg a munkások követeléseit. Többek között az addigi 10-16 órás munkaidő nyolc órára csökkentését szerették volna elérni. Először 1856-ban sikerült ezt érvényre juttatni.
Május elsején a katolikusok Jézus nevelőapjára Munkás Szent Józsefre, az ácsra emlékeznek. Az egyház a kommunista befolyást akarta ellensúlyozni azzal, hogy megszentelte ezt a napot.
Már az ősi tavaszi ünnepkörben is megtalálhatjuk ezt a jeles napot. Ehhez kapcsolódik a majális és a májusfa-állítás szokása. A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának szimbóluma. Az udvarlási szándék bizonyítéka is, szerelmi ajándék. Általában a legények közösen állították a fákat, vagy minden lányos ház udvarára, vagy csak kitüntetett helyekre. A fa kivágása, hazaszállítása titokban történt, hajnalra feldíszítették. A fa díszítéséből olyan következtetéseket lehetett például levonni, hogy ki kinek udvarol, kinek állítottak szebb fát.Ezen a napon hunyt el Ayrton Senna autóversenyző háromszoros Forma-1 világbajnok 1994-ben.

Imolában halt meg, mert a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni, a betonfalnak ütközött. Halála után számos biztonsági előírást vezettek be, több pályát átépítettek, így az imolait is.Névnapok: Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József.

Ezen a napon született:
  • Zrínyi Miklós költő, hadvezér 1620-ban.
  • Szerb Antal író 1901-ben.
  • Lorán Lenke színésznő 1927-ben.
  • Gregor Bernadett színésznő 1972-ben.
Ezen a napon hunyt el:
  • Munkácsy Mihály festőművész 1900-ban.
(Forrás: http://wiki.startlap.hu/majus-1-mirol-nevezetes/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése