2017. május 21., vasárnap

B. A. Paris: Zárt ajtók mögött

Kiadó: MŰVELT NÉP KÖNYVKIADÓ

Oldalak száma: 319

Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Súly: 254 gr

ISBN: 9786155617645

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2016

Fordító: Gálvölgyi Judit

A tökéletes házasság? Vagy a tökéletes hazugság?
A pszichológiai thriller, amiért mindenki megőrül.

Mindenki ismer olyan párokat, mint Jack és Grace. Jack jóképű és gazdag, Grace bájos és elegáns. Kedveljük őket, még ha nem is áll szándékunkban.
És szeretnénk Grace-t jobban is megismerni.
Csakhogy ez nem is olyan egyszerű, ugyanis Jack és Grace elválaszthatatlanok.
Van, aki ezt igaz szerelemnek nevezné. Mások talán feltennék a kérdést, hogy Grace miért nem veszi fel soha a telefont. Vagy miért nem lehet vele beülni valahova egy kávéra, jóllehet nem dolgozik. És hogy marad olyan sovány, noha rafinált fogások sorát főzi? És vajon miért van rács az egyik hálószoba ablakon?

"Briliáns, dermesztő, félelmetes és letehetetlen."
Lesley Pearse


◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

A thriller elsősorban filmes műfaj, neve az angol „thrill” szóból jön, ami borzongást jelent. Ennek megfelelően az ismeretlentől való félelmet, ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely az ősidőktől kezdve hat az emberre. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, ami fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben.
A műfaj jeles képviselője, egyben formálója, megalkotójais volt Alfred Hitchcock.

A thriller elsősorban filmes műfaj, de azért találkozhatunk olyan könyvekkel is, amelyek hasonló "vonásokkal" rendelkeznek. Legtöbbször, a műfaj szereplőire igaz, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, amitől fenyegetettséget éreznek. Ez kelti a feszültséget az olvasóban is.
A pszichothriller elemei a thriller elemeire hasonlítanak. A cselekmény középpontjában legtöbbször egy pszichopata áll.

A pszichothriller műfajban ez volt ez első könyv, amit olvastam. Egy figyelemfelkeltő, magával ragadó regényhez volt szerencsém. Amíg nem fejeztem be a könyvet, folyamatosan foglalkoztatott a könyv témája. Sajnáltam, hogy olyan hirtelen vége lett, mert érdekeltek volna a következmények.
Igaz, hogy hátborzongató volt néha a történet, de izgalmas volt végig. A szereplők karaktere nagyon jó volt kidolgozva.

A könyv központi témája a lelki terror, a családon belüli erőszak.
A családon belüli erőszak fogalma alatt azokat az eseteket értjük, amikor az egyik családtag, házastárs-élettárs vagy ex-partner kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél (családtag, élettárs stb.) fölött hatalmat – testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát – tud gyakorolni. A családon belüli erőszak kifejezés mellett használatos a párkapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás elnevezések is. A családon belüli erőszak körébe sorolható az is, ha harmadik személy követi el család egy tagja ellen, - csupán a családban betöltött szerepe mellett.
Az erőszakot a gyakorlatban tágan kell értelmezni: beletartozhat a lelki terroron túl szidalmazás, verekedés, súlyos testi sértés, életveszélyes fenyegetés stb. A családon belüli erőszak fogalomkörébe tartozik a partner-partner közti, illetve az idősebb családtag bántalmazása és a gyermekbántalmazás is, a családforma lehet egyszülős család is. A családon belüli erőszak elkövetőit és a bántalmazás elszenvedőit a statisztikák főként a nemi és korcsoport szerinti megoszlás alapján vizsgálják.
A lelki erőszak jellemzői közé tartozik az  alapvető érzelmi igények és szükségletek megtagadása, barátoktól, munkától, családtól, kedvenc foglalatosságoktól való elszigetelés vagy eltiltás, féltékenység, nő önbizalmának módszeres lerombolása, elzárkózás a problémák közös megbeszélésétől, nő állandó hibáztatása, értéktárgyainak összetörése, tárgyak összetörése/dobálása/csapkodása, fegyverrel való fenyegetőzés, félelmet keltő viselkedés (dühödt nézés, üvöltés), támadó faggatózás, életveszélyes/ijesztő autóvezetés, telefon és egyéb kommunikációs csatornák lezárása, telefonon való állandó ellenőrzés, nő zsebeinek/táskájának átkutatása.

Ez nagyon jól megfigyelhető a könyvben is.

Ajánlom ezt a kötetet azoknak, akik szeretnek mai társadalmi problémákról olvasni és szeretik az izgalmas történetet!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése