2017. április 24., hétfő

Április 24. – miről nevezetes?A kísérleti állatok védelmének világnapjaValamint Sárkányölő Szent György napja, A rendőrség napja Magyarországon.

A világon évente 100 millió állaton végeznek kísérletet. 63%-ot katonai kísérletekre használják, 31%-on kozmetikai teszteket hajtanak végre, és csak 6%-ot alkalmaznak gyógyszerkísérletre. Az állatvédők minden évben felhívják a figyelmet a laborállatok védelmének fontosságára.
Magyarországon a Szent György nap nagyon fontos ünnep volt. Tavaszi gonoszjáró nap, ekkor a boszorkányok szabadon garázdálkodhattak a néphit szerint. Ezen a napon a boszorkányoknak különösen nagy a hatalmuk. Aki a keresztútra ment, az meg is láthatta őket. Egyes népeknél április 23-ra esik. Szent György római kori katona és keresztény mártír volt, a katonai szentek egyik leghíresebbike. A tizennégy segítőszent egyike, több ország és város védőszentje. Az a keresztény meggyőződés fűződik hozzá, hogy a hit legyőzi a gonoszt minden alakjában. Az állatokat ekkor hajtották ki a téli istállóból a zöldellő mezőre. Ekkor szerződtették a juhászt az állatok mellé. Szent György az oltalmába fogadja a lovagokat, katonákat, parasztokat is. De gyakran kérték közbenjárását kígyómarás, pestis, lepra esetén is.
1992-től a kormány határozata alapján április 24-én ünneplik a rendőrséget hazánkban.

Névnapok: György, Fidél, Debóra.

Ezen a napon született:
  • Huszka Jenő zeneszerző 1875-ben.
  • Jékely Zoltán író, költő 1913-ban.
  • Détári Lajos magyar válogatott és világválogatott labdarúgó 1963-ban.
Ezen a napon hunyt el:
  • Tömörkény István író 1917-ben.
 (Forrás: http://wiki.startlap.hu/aprilis-24-mirol-nevezetes/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése