2017. március 16., csütörtök

Mahtob Mahmoody: Nélkülem soha

Kiadó: Kiskapu
Oldalak száma: 400
Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Fordító: Gerle Éva
Nyelv: MAGYAR

Negyedszázaddal ezelőtt világszerte olvasók millióit nyűgözte le A lányom nélkül soha című bestseller, egy amerikai anya és hatéves kislánya igaz története, akik megszöktek az őket a háborús Iránban fogva tartó erőszakos perzsa apától. A könyv alapján film is készült, Sally Fielddel a főszerepben. 
Most pedig a kislányból lett felnőtt nő mondja el a teljes történetet, ahogy azt ő gyermekként átélte. Hogyan kerültek fogságba, hogyan menekültek el, mi történt, miután visszatértek Amerikába. A félelmet, a rémálmokat és pánikrohamokat, az álnéven megélt iskolaéveket, és egy súlyos betegség leküzdését. Egy rendkívüli fiatal nő története, aki legyőzte az életét kettétörő traumát, és békében és elfogadásban tud élni.
A könyv bemutatja a sebzett lélek gyógyulását, a megnyugvást és újrakezdést, az Isten jóságába és gondoskodásába vetett hitet.
Mahtob Mahmoody több kitüntetéssel végzett a Michigan State University pszichológia szakán. Michiganben él, lelki egészségvédelemmel foglalkozik.


◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

A lányom nélkül soha című bestseller után kicsit féltem, hogy vajon milyen folytatása lesz ez a könyv. Egy nagyon érzelemgazdag, jól megírt könyvet olvashattam.
Egy igaz történet a kitartásról, a kemény életről, a megbocsátásról, a vallásról, az összetartozásról, a háláról. Egy visszahúzódó, már fiatalon sok mindent megélt kislányból egy magabiztos nő lett. Mahtob ebben a kötetben a saját szemszögéből mondja el a történteket. A könyv nagyon jól bemutatja, hogy Mahtob hogyan küzdött meg a gyerekkorában átélt traumákkal és azt, hogy a sebzett lelke hogyan gyógyult meg, milyen volt a megnyugvás és az újrakezdés. A könyv lapjai között egy szimpatikus, erős nőt ismerhettem be.

Sajnos egyre több esetben családi erőszak áldozata a gyermek, akik más, családon kívüli embernek nem mernek szólni. Felejteni akarnak, sőt úgy csinálni, mintha mi sem történt volna, ennek érdekében még falaznak is az erőszakos szülőknek. Szeretetre és biztonságra vágynak, ezt viszont éppen azoktól nem kapják meg, akikre leginkább kellene, hogy számíthassanak.

Saját kultúránkban is elítélem a családon belüli erőszakot. Ebből a könyvből kicsit megismerhetjük, hogy más kultúra milyen hatással van egy családi életre.

E könyvben egy nagyon megindító, de szomorú, nehéz életről olvashattam. Örülök, hogy Mahtob meg tudott küzdeni a gyerekkorában átélt traumákkal és remélem, megtalálta a boldogságát már az új életében.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése