2017. március 3., péntek

David Duchovny: Szent tehénEredeti cím : Holy Cow
Nyelv : magyar
ISBN : 6158013550
Megjelenés : 2015.
Kötésmód : cérnafűzött kartonált
Oldalszám : 252
Méret [mm] : 133 x 207 x 20
Tömeg [g] : 400

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bikavári Riska, a tehén, boldogan éli eseménytelen életét egy farmon. Naphosszat nincs más dolga, mint kérődzni, lustálkodni és cseverészni legjobb barátnőjével, Bimbóval. Egyik este Riska és Bimbó kiszöknek a kerítésen a bikákhoz, de míg Bimbót a flörtölés izgatja, Riska kíváncsiságát a gazda háza kelti fel igazán. Bekukucskál az ablakon, és meglátja a villódzó fényű Dobozisten előtt hódoló családot – és a Dobozisten felfedi előtte a húsfarmok szörnyű titkát, ami alapjaiban rengeti meg Riska világnézetét.
Nincs más kiút, csak a szökés egy jobb, biztonságosabb világba. Összeáll hát egy bizarr, szedett-vedett csapat: Riska, Coci (akarom mondani, Shalom egy izgága, Tórát lapozgató disznó, aki nemrég tért át a zsidó hitre) és Turbék, a magát kellemes modorúnak tartó pulyka, aki repülni nem tud ugyan, de a csőrével képes működtetni egy okostelefont. Lopott útlevelekkel, hevenyészett álruhában, a csapat olajra lép, és a legközelebbi reptér felé veszi az irányt.
Történetüket az elmés megjegyzésekben és tömegkulturális utalásokban nem szűkölködő Riska szellemes tolmácsolásában ismerhetjük meg. Turbék – aki végül egyébként (többé-kevésbé) megtanul repülni – csapnivaló német akcentussal pszichiátriai tanácsokat osztogat; Shalom pedig, akit választott népe kiűz Jeruzsálemből, váratlan fordulattal egyesíti az izraelieket és a palesztinokat. David Duchovny elragadó figurái arra mutatnak rá, hogy milyen égető szükség lenne a világban egymás kölcsönös megértésére és elfogadására.


◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

David Duchovny amerikai színész, producer, forgatókönyvíró és rendező, aki az X-akták Mulder ügynökeként vált világhírűvé, és mint az X-akták, mind a Kaliforgia című sorozatban nyújtott alakításával Golden Globe-díjat nyert.

Az 1960-ban született, ukrán-lengyen zsidó származású Duchovny a Princeton, majd a Yale egyetemen, angol irodalomból diplomázott; első könyve a Szent tehén.

David Duchovny elragadó figuráinak nevetésre ingerlő története egymás kölcsönös megértésének és elfogadásának szükségességére irányítja a figyelmet.

Nevetésre ​ingerlő, groteszk kaland a világ körül a főszerepben egy négylábú hősnővel, akit az Olvasó nem fog egyhamar elfelejteni!

Bikavári Riska, a tehén, boldogan éli eseménytelen életét egy farmon, kérődzik, lustálkodik, és barátnőjével, Bimbóval cseverészik. Azon az estén azonban, amikor a barátnők egy kis flört reményében kiszöknek a bikákhoz, Riska világnézete alapjaiban rendül meg. A gazda házának ablakán bekukucskálva meglátja a villódzó fényű Dobozistent, amelyből megismeri a húsfarmok szörnyű titkát, és rádöbben saját jövőjének reménytelenségére.

Egyetlen lehetőségnek a szökést tartja. Ráadásul útitársai is akadnak: Shalom, a Tórát lapozgató izgága disznó, és Turbék, a röpképtelen, de az okostelefont csőrével kezelni képes pulyka. E bizar csapat lopott útlevelekkel, hevenyészett álruhában elindul a legközelebbi reptér felé, és ezzel kezdetét veszi groteszt, világ körüli kalandjuk.

Több ember ajánlotta nekem ezt a könyvet, akiktől persze nem egyforma véleményt kaptam erről. Egy idő után úgy éreztem, hogy ha már ennyire sok ajánlást kaptam egy ennyire megosztó könyvről, ideje nekem is elolvasnom.
Régen olvastam már olyan könyvet, ami ki tudott kapcsolni- ez ilyen volt. Számomra egy könnyed, nagyon laza, poénos olvasmány volt, ami végig érdekes volt. Nagyon érdekelt folyamatosan, hogy hogyan fog zárulni a történet, mert tele volt mindig csavarral. Gördülékeny volt az események sorozata, ami egy nagyon könnyed stílusban tárult az olvasó elé.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a humoros, egyéni hangvételű könyveket, ami kicsit komoly témákat feldolgozva mégis szórakoztató mű tud lenni.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése