2017. január 25., szerda

Tove Jansson - svéd írónő

Tove Marika Jansson (1914-2001) sok más kiemelkedő személyiséghez hasonlóan ő is a svéd anyanyelvű finnek közé tartozott. Művészcsaládból származó író és illusztrátor volt, Stockholmban, Helsinkiben és Párizsban is folytatott művészi tanulmányokat.
A halhatatlanságot a Múmin-könyvek hozták meg számára, de írt felnőtteknek szóló könyveket is, illetve illusztrátorként is folyamatosan dolgozott. 


A Múmin-sorozat első kötete 1945-ben, a második világháború ideje alatt jelent meg Muminok és a nagy árvíz címmel. Az írónőt, későbbi elmondása szerint, annyira elkeserítette a háború, hogy mintegy ellenpontozásként, egy olyan történetet szeretett volna írni, ami naiv és ártatlan.
Az első Múmin-könyv még nem váltott ki különösebb visszhangot, de a következő két könyv meghozta számára az ismertséget. Összesen 9 könyvet írt róluk, ezen kívül készített 5 képeskönyvet és egy képregénysorozatot is a témában. A képregényt maga rajzolta, a munkába egy ideig a testvére, Lars is besegített. 
A könyvek és a képregények mellett az örökséget számos televíziós feldolgozás és egy opera is képviseli. Tove Jansson eredetileg svéd nyelven írt történeteit összesen 33 nyelvre fordították le a világon. Ezzel a Kalevala és Mika Waltari regényei után ő a legtöbbet fordított finn szerző. Az Andersen-díjat 1966-ban kapta meg.


A Múmin családnak, akik a történet központi szereplői, három tagja van: Múmin papa és Múmin mama, valamint a fiuk, Múmin. A múminok érdekes, vízilóforma lények: fehérek, kerekdedek és nagy orruk van. A végtelenül jóindulatú teremtmények Múmin-völgyben élnek, téli álmot alszanak és sok barátjuk van.
A központi maghoz tartozik még Bájocska, Mafli, Vándor (Kószlászbóklász), Pöttöm és Fürkész is. Több magyar fordítás is létezik, többféle elnevezéssel és a rajfilmek szinkronjaiban is össze-vissza használják ezeket, ami megnehezíti kissé az eligazodást.
A Múmin-könyvek elvileg gyerekkönyvek, de felnőttek számára is élvezhetőek. A Micimackó vagy A kis herceg-féle vonalhoz lehet őket hasonlítani.


(A bejegyzés megírásában segítségemre volt a http://olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése