2016. december 31., szombat

Gyereksarok 215.Szilveszter gyerekekkel 

Minden gyerekes családban felmerül év végén a nagy kérdés: hogyan töltsük idén a szilvesztert? Pocakban bent, pocakból kint, totyogóval, vagy kiskamasszal, számtalan variáció létezik e különleges nap eltöltésére, egy a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát.

Együtt vagy külön? - Ez az első kérdés, ami felmerülhet akár fiatal szülők vagytok, akár tapasztaltak. Mielőtt döntenétek vegyétek számításba lehetőleg az összes lehetőséget. Mit szeretnétek? Romantikus szilveszteri estet, melyre már régóta nem volt lehetőségetek a gyermekek miatt, egy kicsattanó bulizást a barátokkal, akiknek eddig mindig nemet kellett mondani,  netán egy szórakoztató családi programot, ahol kicsik nagyok egyaránt jót mókázhatnak a különleges estnek köszönhetően, vagy csendes meghitt családi idillt egy kis nyugalmat - utóbbira azért az éjféli tűzijátéktól ne számítsatok. Fontos szem előtt tartani a gyermek érdekeit is. Ha nélküle szeretnétek tölteni ezt az estet van-e kire bízni, ha van ismeri-e már kellőképpen azt a személyt akire rá szeretnétek hagyni egy egész estére. Ha nagyszülőkről van szó nagy gond nem lehet, persze ne most legyen az első alkalom, amikor ott alszik a mamánál- papánál, hiszen a sok zaj, a felfokozott hangulat (még ha a nagyszülők nem is hangosak) az utcai petárdák és vidám emberek megrémiszthetik a gyermeket. Bébiszittert szintén ne most kérjetek fel erre a feladatra először. Ha a romantikus etet is választjátok lehetőleg ne utazzatok túl messzire, nehogy aztán a gyermekért kelljen rohanni, mert mindenképpen utánatok sír egész este.

Buli pocakosan? - A pocakos kismamák is nyugodtan "bulizhatnak" szilveszter estjén, persze visszafogottabban, mint azt korábban tették, de a pocaklakó érkezése nem kell, hogy azt jelentse otthon kell nézni a szilveszteri műsort- erre ráérnek majd a gyerkőc születése után is. Kismamák is nyugodtan koccinthatnak egy pohár pezsgővel, vagy vörösborral éjfélkor, de az est többi részére lehetőleg a gyermek - vagy alkoholmentes italokat válasszák. Táncikálni mindenki kedve és íze szerint teheti, amíg az jól esik, na persze nem a rock zenére való ugrálást értjük ez alatt. Használják ki még az utolsó szilvesztert, amikor egy kicsit lazábban elengedhetik magukat, egy két évet ezután ugyanis biztosan otthon töltenek majd.

Szilveszter újszülöttel? - Az újszülött érkezése rengeteg új kihívás és feladat elé állítja a szülőket, így nem biztos, hogy épp a szilveszteri hajtást kívánnák majd a leginkább, inkább egy kis pihenésre, meghittségre vágynak ilyenkor a párok. Fordítsátok a szilveszter estét egy romantikus estté, amikor is kettesben lehettek. A kicsi valószínűleg átalussza majd az egészet úgyis, hiszen az újszülöttek még rengeteg időt töltenek alvással.

Szilveszter 1-3 évessel - Ők már tipikusan az a korosztály, akiket már érdekelhet a tűzijáték fénye, de még nem igazán tudják kivárni az éjfélt, ezért felmerülhet a kérdés, hogy felkeltsük-e vagy sem? Szerintünk bátran felkelthetitek a kicsiket, hiszen hadd lássa a fényeket, izgalmakat, és apa-anya újévi köszöntését. Almalével, gyerekpezsgővel megkínálhatjuk őket a 2-3 éveseknek pedig akár azt is megengedhetjük, hogy fürdés után később menjenek aludni.

Szilveszter 3-12 évessel - Ők az a korosztály, akik akár velünk töltik a szilvesztert, akár a nagyszülőknél évről évre izgalommal tölti el őket. Rengeteg programot tudunk ilyenkor  már közösen szervezni erre az estre. Vonjuk be őket a készülődésbe, készítsünk közösen szendvicseket, salátákat, hűtsük be a gyerekpezsgőket is, főzzünk együtt virslit éjfélkor, készítsünk csákót, dudákat, trombitákat, menjünk ki az utcára éjfél után köszönteni másokat is stb. A kisebbeknek engedjünk ilyenkor sok-sok játékot, társasozzunk közösen, vagy engedjük, hogy tovább fennmaradjanak, kapcsoljunk be zenét bátran, sőt az 5 év feletti gyerkőc mellett akár még házibulit is kezdeményezhetünk. Engedjük meg, hogy csillogó ruhácskákba öltözzenek, vagy hogy a lányok kicsit használhassák anyu sminkfelszerelését, nagyon fogják élvezni az extra lehetőségeket.

Szilveszter 12 év felettiekkel - Előfordulhat, hogy ebben a korban már máshol szeretnék tölteni a szilveszter estet. Csak akkor engedjük el őket, ha megbízható helyen tudhatjuk gyermekünket, de ha túlságosan aggódunk értük, rendezzünk mi magunk házibulit és akár együtt, akár megadva az elvonulás lehetőségét egy-két barátjukkal tölthessék az estet. Nagyon fontos a gyermek-szülő kölcsönös bizalma ebben az életkorban.


Bárhogy vagy bárkivel is töltsétek el ezt a fényűző estet, érezzétek nagyon jól magatokat!(Forrás: http://www.stylemagazin.hu/hir/Szilveszter-gyerekekkel/9294/stylekids/mommywood)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése