2016. november 24., csütörtök

Danielle Steel: Várnak rád a hegyek
Kiadó:Maecenas Kiadó
Oldalak száma:351
Kötés:papír / puha kötés
Súly:200 gr
ISBN:0719000018860
Kiadás éve:1997

Három egykori iskolástárs készülődik a wyomingi hegyek közé, közös vakációra. Látszólag tenyerén hordozza őket az élet. Mary Stuart eszményi anya és háziasszony, gazdag és híres ügyvéd felesége. Zoe nagyszerű orvosnő, Tanya pedig világsztár énekesnő. Igazából azonban valamennyien szerencsétlenek. Mary Stuart öngyilkos fiát és tönkrement házasságát gyászolja. Zoe egyik betege kezelése közben saját magát fertőzi meg AIDS-szel, és éppen a halálos betegség árnyékában találkozik a férfival, aki méltó társa lehetett volna. Tanya ismét válik, mert harmadik férje is hitványnak bizonyult. A fenséges wyomingi környezet, a csodálatos hegyek és egymás iránti szeretetük segíti ki őket magánéletük zsákutcájából. Mary Stuart itt gyógyul ki végleg a lelkiismeretfurdalásból. Most már át tudja törni a falat – amellyel fia halála óta lelkibeteg férje elsáncolja magát a világtól – hogy közös erővel megmentsék a házasságukat. Zoe belátja, hogy nem akkor lesz hős, ha lemond a késve megtalált szerelemről, hanem ha elfogadja. Tanya szintén itt találkozik össze azzal a férfival, aki elég bátor és erős, hogy ne csak a sztár, a legenda kelljen neki, hanem az esendő asszony is.

◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦◦

Férfiak, nők, idősek, fiatalok egyaránt olvassák 47 országban 28 nyelven.
Sokak szerint az írónő rég kiírta magát, az utóbbi pár évben megjelent regényeiben már nem tud semmi újat mondani.
Közel 30 regénye van már meg nekem, és akadt 1-2 kötet, ami nagy hatással volt rám.

E könyvön már érződik az írónő kicsit modernebb, újszerűbb stílusa, de a régiekre jellemző hangulat itt is érződött.
 A könyv története hétköznapi, bármikor megeshet bárkivel. Személy szerint én szeretek olyan könyveket olvasni, amiben olyan dologról írnak, ami a mai világban gyakran megtörténik.

A könyv témája az emberi gyarlóság és a segítőkész barátok.
Danielle Steel ebben a regényében arról olvashatunk, hogy egykori iskolás régi barátokat igaz, elsodorta egy időre egymástól az élet, de amikor újra találkoznak, a bajban egymás segítségére lehetnek.

Bajban ismerszik meg az igaz barát... Hányszor, de hányszor hallottuk ezt a mondást mindannyian, szüleinktől, nagyszüleinktől, tanárainktól? Talán már túl sokszor is emlékeztettek erre az örök igazságra, olyan sokszor, hogy már-már ellaposodott ez a mondás, s hajlamosak voltunk azt hinni, elavult már, s a mai világban nem is érvényes.
S néhány év elteltével, mikor már elfeledkeztünk az alapiskolás fogalmazási feladatokról, melyek keretében a fenti és más hasonló barátsággal kapcsolatos mondásokon kellett elmélkednünk, rá kell döbbenünk, mégiscsak lehetett valami, szüleink, nagyszüleink, tanáraink tanácsában.
Ők annak idején így próbáltak figyelmeztetni, ne álljuk szóba akárkivel, ne barátkozzunk „nem hozzánk való“ személyekkel, mert csalódhatunk. Sajnos azonban ritkán lehet első pillantásra eldönteni, milyen barát is válik majd újdonsült ismerősünkből, nehéz néhány nap, hónap, de még akár év alatt is minden oldalát megismerni azoknak, akikkel szívesen töltjük a szabadidőnket.
Bajban ismerszik meg az igaz barát... Kétségtelen. A kérdés csak az, mi is a baj. Barátainkra ugyanis nem annyira akkor van szükségünk, ha baj van (például, ellopták az iratainkat vagy lerobbant a kocsink egy kietlen táj kellős közepén), hanem amikor tanácstalanok vagyunk. A mindenki számára „bajként“ jelölt eseményeknek ugyanis általában van egy többé-kevésbé mindenki által ismert és elfogadott forgatókönyve, amely szerint cselekedni kell. Ellopták az iratainkat? Irány a legközelebbi rendőrség, feljelentést kell tenni ismeretlen tettes ellen, le kell tiltani a bankkártyát, újra el kell zarándokolni a különféle hivatalokba a különféle igazolványokért, satöbbi, satöbbi. Természetesen ez egyáltalán nem kellemes, de legalább tudjuk, mit is tegyünk. Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amit ismerőseink közül senki nem fog fel tragikusan, csak számunkra szörnyű. Ilyenkor ismerszik meg az igaz barát. Mert ő az, aki érzi, hogy most tényleg baj van, mert nem tudjuk, mit is kellene lépnünk, hogyan is kellene megoldanunk a problémát, amivel hirtelen szemben találtuk magunkat. Ez lehet szerelmi bánat, esetleg a szerelmünk bánata, egy rémálmokat okozó vizsga, ami már itt van a nyakunkon, és még nem tudunk semmit, vagy épp egy akadékoskodó biztonsági őr, aki nem akar beengedni arra az eseményre, amelyre már hónapok óta vágyunk.
Az igaz barát megérzi, hogy mikor van rá szükségünk, és segít. Néha elég néhány biztató vagy mosolyra fakasztó szó, néha hosszasabb orvoslást kíván a baj. És néha talán mi magunk is meglepődünk, pont attól kapjuk a segítséget, akit csak egy felszínes havernak tartottunk. Ez azonban kellemes csalódás. Sajnos, néha arra is rá kell döbbenünk, akit a legjobb barátunknak hittünk, nem is ért meg minket annyira, mint ahogy azt mi rózsaszínűen elképzeltük.
Bajban ismerszik meg az igaz barát, tartja a régi, ám örökérvényű mondás. Egy újabb szerint pedig a barátok olyanok, mint a csillagok. Nem mindig látjuk őket, de tudjuk, hogy ott vannak.
Néha pedig a legfényesebb csillagról is kiderül, nem is csillag volt, csak valami csalóka fényesség az égen. De ez nem ok arra, hogy kételkedjünk a többi, talán kevésbé ragyogó csillagban. Mert a túl nagy világosság elvakít, de a pislákoló fényben kivehetők a bajból kivezető ösvény körvonalai.

Az, hogy a nyaralás alatt keletkezett helyzetet hogyan tudják kezelni, a könyv végére kiderül! :-)

Kellemes hétvégi olvasmány Danielle Steel kedvelőknek!

(A bejegyzés megírásában segítségemre volt: http://ujszo.com/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése