2016. október 31., hétfő

57 éve született Neal Town Stephenson elsősorban sci-fi műveiről ismert amerikai író


Neal Town Stephenson (Fort Meade, Maryland, USA, 1959. október 31.) elsősorban sci-fi műveiről ismert amerikai író. Könyveiben jellegzetes, visszatérő motívumként bukkannak fel a matematikai, pénzügyi és tudománytörténeti szálak. Regényei mellett cikkeket is ír a Wired Magazine számára, részmunkaidőben pedig az Amazon vezetője, Jeff Bezos által alapított Blue Origin nevű cég tanácsadójaként dolgozik. A Blue Origin célja egy szuborbitális kilövőrendszer kifejlesztése. Magyarul eddig két műve jelent meg, az 1992-es Snow Crash című regény, 2006-ban és az 1995-ös The Diamond Age Gyémántkor címmel 2011-ben.

Élete
A Maryland állambeli Fort Meade-ben született, családtagjai között számos tudós és mérnök található meg: apja villamosmérnök professzor, apai nagyapja fizika professzor, anyja egy biokémiai laboratóriumban dolgozott, anyai nagyapja pedig biokémia professzor volt.
1960-ban az Illinois állambeli Champaign-Urbana-ba, 1966-ban pedig Ames-be (Iowa állam) költözött, ahol középiskolai tanulmányait 1977-ben fejezte be. Ezután a bostoni egyetemen tanult tovább, ahol kezdetben fizikára szakosodott, majd miután felismerte, hogy így több időt tölthet az egyetem mainframe számítógépén, átváltott földrajz szakra. 1981-ben diplomázott földrajzból és fizikából.
Első regénye, a The Big U, 1984-ben jelent meg. Ez a műve sosem lett igazán népszerű és egy ideig nem is volt nyomtatásban. Csak később adták ki újra. 1984 óta az USA északnyugati részén él, jelenleg Seattle-ben lakik családjával.

Művei
A The Big U utáni első műve a Zodiac című öko-krimi volt, mielőtt az 1990-es évek elején igazi hírnévre tett volna szert Snow Crashcímű, 1992-ben megjelent regényével. Ebben ötvözi a sumer mitológiát memetikával, számítógépes vírusokkal és más technológiai témákkal, miközben a libertarianizmus, a laiissez-faire kapitalizmus és a kommunizmus közti különbségeket elemzi. A könyv 2006-ban jelent meg magyarul.

További regényei:
Gyémántkor (The Diamond Age 1995, magyarul 2011-ben jelent meg.), egy olyan jövőben játszódik, ahol meghatározóvá válik ananotechnológia. A Gyémántkor az egyik legismertebb poszt-cyberpunk regénnyé nőtte ki magát az évek során.
Cryptonomicon (1999), részben a második világháború idején, részben napjainkban játszódó regény. Témái között megtalálhatószámításelmélet, Alan Turing a német Enigma kód feltörésére irányuló kutatása és egy modern kriptográfiát alkalmazó adatparklétrehozása.
The Baroque Cycle nyolc könyvből álló, de A Gyűrűk Urához hasonlóan, eredetileg három kötetben publikált regényfolyam.
Quicksilver (2003) (a Quicksilver, King of the Vagabonds és az Odalisque könyveket tartalmazza);
The Confusion (2004) (a Bonanza és Juncto könyveket tartalmazza);
The System of the World (2004) (a Solomon's Gold, Currency és a System of the World könyveket tartalmazza).
Anathem (2008)
The Mongoliad (2010)
Reamde (2011)
Seveneves - A hét Éva (2015)

(Forrás: wikipedia.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése