2016. augusztus 7., vasárnap

Núria Roca: Az élet számai

Írta:  Núria Roca
Illusztrálta: Rosa M. Curto
Fordította: Molnár Katalin
Kiadó: Scolar, 2006
Oldalszám/kötet: 36
A kíváncsiskodó kicsik felfedezésére várnak az élet és világ dolgai ebben a hasznos ismeretterjesztő sorozatban, melyben kötetenként olyan témák kerülnek elő:
a családfa - 1 család,
- a természetes és a mesterséges anyagok - 2 féle anyag,
- a környezettudatos élet - Környezetünk 3 őre,
- az elemek - A 4 elem,
- az érzékszervek - Az 5 érzék és
a rovarok rendszertana - A 6 láb.
A könyvek felépítése nem csak gyerekbarát, de a szülőknek is hasznos segítőként szolgál a témával kapcsolatos részletes, könnyen megérthető leírásokkal. Minden kötet végén 2 oldal útmutató található, melyben a közölt információk éppen elegek ahhoz, hogy a gyerekek kutakodó kérdéseit könnyű legyen megválaszolni.
A kötetek ismertetése:

1 család
    
A családfa olyan fa, amelyen felmenőid láthatók. Րk azok a családtagjaid, akik korábban születtek, mint te. Nagyon különlegesek, hiszen a múltad részét képezik.
Ha a családod fényképeit névvel ellátva felragasztod, láthatod, hogy egy fát alkotnak, melynek számos ága van. Az alsó részén leszel látható te a testvéreiddel együtt. Lenne kedved lerajzolni a családod fáját?
2-féle anyag – Természetes és mesterséges
    
A kenyér lisztből készül, melyet növényből nyernek. A pulóvereket birkákról lenyírt gyapjúból is lehet kötni, a hidakat pedig építhetik kövekből. Vannak olyan alapanyagok, amelyeket közvetlenül a természetből szerezhetünk be, mások viszont mesterségesek, és mi emberek gyártjuk őket.
Naponta sokféle anyagot használunk, melyek mind jók arra, hogy különböző dolgokat készítsünk belőlük.
Környezetünk 3 őre – újrahasznosítás, hulladékcsökkentés, újrafeldolgozás
    
A kidobott szemét, pl. a műanyag zacskók mennyiségének csökkentése. A még használható dolgok újrahasznosítása, az idősebb testvér pulóverét például örökölheti a fiatalabb. A papír-, fém-, műanyag és üveghulladék összegyűjtése és újrafeldolgozása.
Három kulcsszó, mely megtanít minket arra, hogyan tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy minél kisebb mértékű legyen a környezetszennyezés. Három tevékenység, mely segít megóvni bolygónkat.
A 4 elem
    
A kisgyermekek ezúttal a négy legfontosabb természeti elemet fedezhetik fel: a levegőt, a földet, a vizet és a tüzet.
Megtanulják, hogy ezek az erők miként töltik be szerepüket a természetben és a hétköznapjainkban.
Az 5 érzék
    
A kisgyermekek ezúttal az öt érzéket fedezhetik fel:
- a látást,
- a hallást,
- a szaglást,
- a tapintást és
- az ízlelést.
Közben a szabad levegőn játszanak, zenét hallgatnak, a konyhai műveletekkel ismerkednek vagy bármi mással foglalkoznak.
A 6 láb
    
A csecsemők négy lábon közlekednek, és amikor megnőnek, megtanulnak két lábon járni. Vannak olyan gyerekek is, akik nem tudnak járni, és mankót vagy tolószéket használnak. Vannak olyan idős emberek is, akik bot segítségével járnak., ami olyan, mintha három lábon mennének.
Ismersz olyan állatot, amely három lábon jár?
Biztos, hogy nem, de olyat bizonyosan, amelyik kettőn, négyen, nyolcon, semennyin vagy haton. Ezek a rovarok. Némelyik csíp, némelyik mézet ad, és némelyiknek, mint a katicabogár vagy a pillangó, olyan gyönyörű színei vannak, hogy a rajzolók szívesen szerepeltetik őket a mesékben.

(Forrás: http://olvasovanevels.gportal.hu/)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése