2016. július 29., péntek

Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél


Így segítsük gyermekünket a gyászban 4-8 éveseknek
Írta: Innes Shona
Verseket írta: Varró Dániel
Illusztrálta: Agócs Írisz
Kiadó: Kolibri
Oldalszám: 32
"Az élet olyan, mint a szél. A szél sem látszik szabad szemmel, ha ott van, mégis tudja az ember. Hova megy a szél, mikor nem látjuk, hogy mozog, zizeg tőle minden? Olyankor máshová megy innen."
Nehéz élethelyzetekkel nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is küzdenek nap mint nap. És bár a problémák hétköznapiak, a megoldások hogyanja már korántsem olyan egyszerű. SHONA INNES, ausztrál klinikai és törvényszéki pszichológus maga is hosszú évek óta segít bajba jutott gyerekeknek, hogy feldolgozhassák traumáikat.
KönyvTÁRS-sorozatában közérthetően, a legfiatalabbak nyelvén jár körül egy-egy fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata. AGÓCS ÍRISZ képei szívmelengetőek és elgondolkodtatóak. VARRÓ DÁNIEL verselése pedig mesterien könnyed és humoros. Ilyen az ideális KönyvTÁRS.
Ezt a kötetet már óvodáskorú gyerekeknek is olvashatjuk, mert a címben foglalt hasonlatot körbejárva érzékenyen ismertetik meg velük az élet és a halál fogalmát, a lélek és a test útját, valamint az emlékezés fontosságát. A kötet nemcsak az elmúlással kapcsolatos kérdésekre kíváncsi gyerekeknek ajánlott, de a rajzok finomsága, puhasága, a mondatok érzékenysége a gyászban lévő gyerekek számára is megnyugvást jelent.

Az élet olyan, mint a szél a legdrámaibb tapasztalatot segít feldolgozni, amit egy gyermek átélhet: egy szeretett személy elvesztését, halálát és a gyászt. A szemléletes állatos rajzok és a kedves versek jó kiindulási alapot nyújtanak elindítani azt a beszélgetést, amelyre mindenképpen szüksége van a gyermeknek gyász idején, hiszen kérdései vannak. 
“Amikor az élet tovaszáll, / nem mozdul semmi. Minden áll. / Hova megy a szél, mikor nem látjuk, / hogy mozog, zizeg tőle minden? / Olyankor máshová megy innen. / Mikor az élet tovaszáll, / a test sem mozdul soha már. / Az élet olyan, mint a szél.” 
A gyász megélésének nincs egységes módja, mindenki másképp reagál a veszteségre, épp ezért más-más módon tudjuk feldolgozni. A könyvben szereplő egérke például imádsággal él, a maci közös képeket nézeget, a teknősbéka virágot ültet, az elefánt másokon segít, a koala inkább egyedül szeretne az élet értékén merengeni, nekik ez segít.
Az ő segítségükkel (és persze a szülőkével) pedig a gyermekek is könnyebben dolgozhatják fel a fájdalmat.

(Forrás: pagony.hu és olvasovanevels.gportal.hu)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése